A logókra kattintva tekintse meg partnereink hirdetéseit!

Hírek

Hírek menüpontunkban aktuális papír-, nyomda- és kapcsolódó iparágakat érintő híreket adunk közre.


2015. 01. 29.
Készpénzmentes könyvesbolt nyílt Budapesten
Budapesten nyílt meg Közép-Európa első készpénzmentes könyvesboltja. Európában is párját ritkítja, hogy készpénzmentesen működjön egy kulturális vállalkozás. Az élet egyre több területén mára természetes, hogy bankkártyával vásárolunk és fizetünk, de annak szimbolikus üzenete van, hogy immár van egy olyan könyvesbolt, ahol kiiktatják a sok gonddal és pluszköltséggel járó készpénzkezelést, és áttérnek a jóval gyorsabb, biztonságosabb és kényelmesebb elektronikus fizetésre. A kulturális élet hazai szereplői közül egy óbudai könyvesbolt, a BOOKR csatlakozott a leginnovatívabb hazai vállalkozásokhoz.

 

A BOOKR rendszeresen szervez kulturális programokat, felolvasásokat, bemutatókat is. Az üzlet egy átfogó kulturális projekt része, amelyben foglalkoznak még gyerekeknek szóló interaktív meséket tömörítő könyvtáralkalmazás-fejlesztéssel, de a digitális olvasás fontosságát hirdető rendezvények szervezésével is.

(markamonitor.hu)

 

2015. 01. 29.
Olvasásra buzdít a Facebook alapítója
Mark Zuckerberg több százezer embert hívott meg január elején alapított könyvklubjába, írja a Washington Post. A milliárdos Facebook-alapító minden évben előáll egy nyilvános „kihívással”, amellyel a résztvevők és ő maga is jobban megismerheti a világot. Tavaly mandarinul tanult, előtte pedig minden nap új emberekkel ismerkedett, de csakis a cégén kívül. 

 

Az idei ötletének forrása, hogy a könyvet olyan médiumnak tekinti, amely minden másnál mélyebb megértésre kínál lehetőséget. A tervek szerint a könyvklubban kéthetente új könyvet beszélnek meg, kérdés-válasz formájában. Az első alkalomra Moisés Naím A hatalom vége (The End of Power) című művéről cserélhettek eszmét az olvasók. Az egyetlen problémát az jelentette, hogy a beszélgetés résztvevőit elsősorban nem a könyv foglalkoztatta, annak ellenére, hogy Zuckerberg választása után a kötet gyakorlatilag hiánycikké vált az Amazonnál.

(mkke)

2015. 01. 26.
Az új Truepress digitális nyomógép bemutatása
A legújabb Screen Truepress Jet520HD digitális nyomógépet a svájci Luzernben megtartásra kerülő Hunkeler Innovationsdays rendezvényen mutatják be. Az új Screen digitális nyomógépet az akcidens nyomdák igényeinek megfelelően fejlesztették ki: alkalmas kis példányszámú folyóiratok, magazinok, könyvek stb. nyomtatására.  Nyomtatási sebesség: 1200 x 1200 dpi-s felbontásnál 50 m/perc, 600 x 600 dpi felbontásnál 120 m/perc. A feldolgozható nyomathordozók tömege 40-250 g/m2 között  változhat. Az új digitális nyomógép átalakított nyomtatófejekkel valamint nemrég fejlesztett papír továbbító egységgel is rendelkezik.

 

2015. 01. 26.
Heidelbergi labda nyomtató berendezés egy korszerű nyomdában
A BVD Druck+Verlag AG nyomdaüzemében állították üzembe a heidelbergi nyomdagépgyár által fejlesztett  Jetmaster Dimension elnevezésű, 4D digitális nyomtatót, mellyel különböző labdák felületére fognak négy színnel nyomtatni. A nyomtatás inkjet UV festékek felhasználásával történik. A nyomda az újszerű termékek megrendeléseinek szervezése érdekében www.balleristo.com weboldalt működteti. A nyomda vezetői szerint, az innovatív 4D technológia valamint a korszerű értékesítési csatorna összekapcsolása a jövő sikeres üzleti modelljeként fog üzemelni- terveik szerint. Véleményük szerint lehetőség nyílik számos új innovatív elképzelés megvalósítására is.

 

2015. 01. 26.
KIÁLLÍTÁSOK AZ INTERPRESS KFT. SZERVEZÉSÉBEN

Az Interpress Kft. által szervezett szakmai utakról az alábbi http://www.interpress.hu/webset32.cgi?Interpress@@HU@@7@@577954806 oldalon tájékozódhat.2015. 01. 20.
Technotrans újdonság: pergető soros nedvesitőmű - tekercs ofszetgépekhez
A német Technotrans AG bemutatta „Deltaspray.line” elnevezésű pergetősoros nedvesítőmű rendszerét, amelyet a nagy sebességgel dolgozó napilapnyomtató gépekhez fejlesztettek. A rendszer fontos része, a speciális kialakítású, öntisztitó fúvóka rendszer, amely segítségével a nedvesítővíz adagolása sávonként is szabályozható. Ez kedvezően hat a nyomat minőségére is. A korábban alkalmazott nedvesítőműveknél szükséges tisztítási műveletek ennél a rendszernél elmaradnak.

 

2015. 01. 20.
A The New York Times évkönyve magyarul a Geomédia Kiadó gondozásában jelenik meg
Új prémiumkiadvánnyal jelentkezik a hazai lappiacon a Geomédia Kiadó, mely exkluzív szerződést írt alá a napokban a The New York Times Syndicate-tel. Ez alapján a kiadó gondozza az évente megjelenő Turning Points Global Agenda magyar nyelvű kiadványát. 

A Turning Points a megszokott „éves” kiadványoktól eltérően nem az elmúlt év történéseit elemzi, hanem a jövő lehetőségeit, kihívásait taglalja.

Elismert politikai, kulturális és gazdasági gondolkodók - a világ trendjeit és újdonságait figyelve – fogalmazzák meg véleményüket a közeljövőt alakító fordulópontokról, Nobel díjazottak, diplomaták, politikusok, társadalmi aktivisták, írók, művészek osztják meg gondolataikat a magazin lapjain.

A 2015 kihívásait elemző magazin év elején jelenik meg.

 

A magyar Turning Points kötelezően nagyobb részt az anyakiadvány tartalmát veszi át, de a licensz-szerződés teret ad - bizonyos mértékben – hazai tartalmak megjelentetésére is. A magazin évente világszerte 2.5 millió példányban jelenik meg, a magyarral együtt immár 14 nyelven és 32 országban.

 

2015. 01. 20.
Igepa Paper Hungary Kft. részvétele oldalunkon.

 2015. januárjától az Igepa Paper Hungary Kft. is részt vesz oldalunkon. Kérjük látogasson el a megadott linkre: www.igepa.hu


2015. 01. 19.
A Landa Digital Printing átalakítja a nyomógépek kezelési felületeit
Az Indigo digitális nyomógépek és a nanoprint eljárás fejlesztésében jelentős hírnévre szert tett Landa Digital Printing összegyűjtötte és elemezte a nyomógépek kezelési funkcióit, és azok megjelenítését.

A vizsgálatok eredményeként alkották meg  az „UX Design” elnevezésű vezérlőegységet, mely a Landa S10 Nanographic Printing digitális nyomógép munkáját irányítja. A kezelő személy tevékenységét több érintős képernyő segítségével végzi el. A „Landa Operator Cockpit” – nek elnevezett kezelőállás a legújabb ergonómiai ismeretek felhasználásával került kialakításra. Az izraeli cég vezetői szerint az új vezérlési lehetőségekkel a kezelő személyek munkája gyorsabb, intenzívebb és pontosabb lesz a jövőben.

További információk: www.landa-corp.com 

2015. 01. 19.
Öko- csomagolóanyagok – növényi alapanyagokból
A finn Valio cég a világon először használt tejtermékeinek csomagolására olyan karton csomagolóanyagot, amely csak növényi anyagok felhasználásával készült el. A Tetra Rex elnevezésű doboz növényi alapú karton és műanyagok kombinációjából áll. A jól ismert Tetra Pack vállalkozás már régóta dolgozik ezen a fejlesztésen. A felhasznált műanyag alkotó részeket  nádcukorból készítik. A finn cég megkezdte a gyártást, a tesztfázis március végéig tart. A lakossági és felhasználói vélemények figyelembe vételével döntenek majd a végleges alkalmazásról.

/Verpackungsrundschau/

2015. 01. 12.
A Canon DreamLabor 5000
A Canon DreamLabor 5000 az első olyan tintasugaras digitális nyomógép, amelyet az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő foto könyvek gyártására alakítottak ki. Ez az új digitális nyomógép nagy pontossággal, lenyűgöző teljesítménnyel és segédanyagokat nem igényelve nyomtat fotorealisztikus minőségben. Nyomtatási teljesítmény 1000  A4 oldalnak megfelelő felület két oldalas nyomtatása óránként, maximális formátum 63,5 x 30,5 cm. A nyomtatás hét színben, különleges Dye-festékekkel 2400 x 1200 dpi felbontással történik. A különleges nyomatminőséghez a Canon a Luster és a Silky papír és karton családot ajánlja.

/Forrás: www.worldofprint.de /

 

2015. 01. 12.
Label+Print szakkiállítás 2015-ben
Egy új szakkiállításon, a Label+Print elnevezésű rendezvényen, januárban  Hamburgban mutatja be a HP  címkenyomtatás speciális igényihez kialakított HP Indigo WS 6800 digitális nyomógépet. Ezen a digitális nyomógépen papírra, kartonra és különböző műanyag fóliákra lehet ofszet minőségben nyomtatni. A korszerű nyomógép a csomagolóanyagok gyártásánál is tapasztalható példányszám csökkenési tendenciáknak kiválóan megfelel. A kiállításon több különböző HP Indigo nyomógépe is megtekintehető lesz.

 

2015. 01. 12.
A Mimaki bemutatta új nagy formátumú nyomtatóját, a UJF 6042-t
A Mimaki egy speciális szakmai rendezvényen mutatta be az érdeklődő szakembereknek az UJF-6042 elnevezésű nagyformátumú nyomtatóját, melyet LED UV szárító egységgel is felszerelt. Az 1800 x 1800 dpi nyomatfelbontás fotorealisztikus minőséget eredményez. A feldolgozható anyagok maximális vastagsága 150 mm lehet. Egy speciális kiegészítő egységgel hengeres testekre is lehet nyomtatni.

További információk: www.mimakieurope.com 

 

2015. 01. 08.
Az élelmiszer allergének címkézésének rendelete kihívás elé állítja a gyártókat
2014. december 13-ig az EU-ban minden élelmiszer címkén azonosítani kell az allergén anyagokat. A NiceLabel cég szoftveres megoldásai a beállítások és a karbantartás területén történő minimális erőfeszítéssel segítenek eleget tenni a kívánt előírásoknak. A NiceLabel olyan okos címke sablonokat hoz létre, mely lehetővé teszi a termékadatok adatbázisban, nem pedig a címkében történő tárolását. Ez azt jelenti, hogy akár egyetlen címke sablont is használhat az összes termékéhez. Ez a megközelítés egyszerűsíti a címk tervezést és a termék adatok kezelését.

 

(Transpack online)

2015. 01. 08.
Interaktív Tesco áruházak lepték el a budapesti buszmegállókat
Dél-Korea és az Egyesült Királyság után már Magyarországra is megérkeztek a Tesco interaktív áruházai. A buszmegállókba az Isobar Budapest kreatívkoncepciója alapján telepített virtuális boltok polcairól a várakozók a Tesco Online Bevásárlás mobiltelefonos alkalmazásába épített vonalkód leolvasó segítségével vásárolhatják meg a plakátokon látható termékeket. 

 

(Médiapiac.com)

 

2015. 01. 05.
Új Stora Enso karton
A Stora Enso új többrétegű kartonját elsősorban nehéz tárgyak csomagolásához ajánlják. A CKB 195 elnevezésű karton sima felülettel és kiváló nyomtathatósági tulajdonságokkal rendelkezik. A karton gyártásánál alkalmazott speciális technológia következtében sikerült a karton tömegét csökkenteni 195 g/m2-re, amely jelentős gazdasági megtakarítást eredményezhet a felhasználók számára.

 

2015. 01. 05.
Tanácskozás a korszerű nyomatszárítási technológiákról az IST Metz cégnél
Német szakemberek a napjainkban már „hagyományosnak” mondható UV és a korszerű LED-UV technológia alkalmazási lehetőségeiről tanácskoztak. Az előadások elsősorban azt igyekeztek meghatározni, hogy milyen jelenlegi korlátai vannak a LED UV gyors elterjedésének, illetve hol vannak az alkalmazás korlátai. Egyes szakemberek véleménye szerint 2016-ig a LED UV alkalmazása elérheti a 30 %-os piaci részesedést is. Több előadó foglakozott a korszerű nyomdafestékek fejlesztésének helyzetével is. Az IST Metz cég szakemberei ismertették az általuk fejlesztett MBS-6 LED UV szárítóberendezések működését az ofszet és a flexo nyomtatásnál.

 

2014. 12. 22.
Egy új eszköz az inkjet nyomtatás stabilizálására
Egyre több nyomdai megrendelés készül különböző, inkjet technológiával dolgozó nyomógépeken. Az inkjet nyomtatás minőségének egyik jelentős veszély forrása, az egyes fúvókák eldugulása, így ezek kiesése a nyomtatási folyamatból. A hosszanti vonalban tapasztalható jelenség tönkre teszi a nyomatot. Ha ezt csak későn érzékelik, akkor számos nyomat mehet a szemétbe.

A német Intro International GmbH cég egy olyan letapogató eszközt fejlesztett és hozott forgalomba, ahol egy szenzorokból álló sor a nyomat teljes szélességében elhelyezve, érzékeli az esetleges fúvóka  kieséseket. A Jet-Control-SB elnevezésű berendezés a letapogatást 600 dpi felbontással végzi. Az esetleges hibákat a Doc-Control-SB eszköz fedezi fel, és végzi el a kijelzést a kezelő személy részére. A letapogatást végző  berendezés 309, 617 és 926 mm szélességekben szerezhetők be.

 

2014. 12. 22.
EFI vállalatirányítási programcsomag egy német nyomdában
Egy közepes német nyomda termelési folyamatainak korszerűsítése érdekében olyan W2P programot szerzett be az EFI-től, mellyel az Interneten történő munkavállalást is korszerűsítik. A beszerzés másik oka az volt, hogy pontosítani akarták kalkulációs módszereiket. Az EFI által fejlesztett Digital Storefront elnevezésű program csomaggal lehetőség nyílik a nyomda által szabványosított nyomtatványok széles körének a bevezetésére is. 

 

2014. 12. 15.
KBA Rapida 106 íves ofszetgép – LED UV szárítással
A több mint 100 éves múltra visszatekintő német Hofmann-Infocom nyomdában állították üzembe az első olyan 4+4 színes  KBA Rapida 106 ofszetgépet, amely a korszerű LED-UV szárító rendszerrel rendelkezik Az új szárítási technológia 18.000 ív/óra teljesítmény esetén is kiváló nyomat száradást eredményez bármilyen alkalmazott nyomathordozón. a kinyomott ívek azonnal továbbfeldolgozhatók. A LED-UV szárítási technológia lényeges előnye, hogy kisebb energia felhasználással is elérhető a kívánt szárítási teljesítmény.

 

2014. 12. 15.
Az Adobe képadatbankot vásárolt
Az Adobe 800 millió USD-ért megvásárolta az amerikai Fotolia képadatbankot. A 2004-ben alapított Fotolia onlineshop részlegében sokmillió kép állt az ügyfelek rendelkezésre. Az évente a képadatbankban megforduló 3-4 millió ügyfél 14 különböző nyelven kereshette az adott motivációhoz legjobban illeszkedő képeket. Az Adobe tervei szerint jövőre a Creative Cloud rendszerbe integrálja a kb 34 millió képet, ahol az díjmentesen fog az érdeklődők rendelkezésre állni. Az új egység az Adobe Digital Media Business része lesz.

 

2014. 12. 11.
A papír és karton jövője: piaci előrejelzés Közép- és Kelet-Európára

A Smithers Pira piackutató és szakértő intézet legújabb előrejelzése szerint a közép- és kelet-európai papír és kartonpiac 2013–2019 között 2%-os átlagos éves növekedést fog mutatni volumenben – az egyes szegmensek jelentősen eltérő változásai mellett.  Az előrejelzés például az újságpapírnál majdnem 8%-os csökkenést prognosztizál évente, míg a direct mail területen a várható növekedés 17%/év lesz, a papír alapú csomagolásnál pedig 3,6% évenkénti növekedést várnak.


2014. 12. 11.
Közel áll a nanotechnológiai nyomtatás az üzemszerű bevezetéshez

Az izraeli székhelyű Landa Digital Printing december 9-én jelent meg egy videofillmel (lásd lent), mely az első S10 B1 formátumú, nanográfiai nyomtatási elven dolgozó nyomógép béta tesztjéről számol be.Tekintse meg a következő filmet is!
https://www.youtube.com/watch?v=5KounANASG0
2014. 12. 08.
A Kama bemutatta legújabb dobozt ragasztó automata gépsorát
A német Kama cég Finishing Days rendezvényén mutatta be a szakmának legújabb Flexfold 52 elnevezésű, automatikus gépsorát. A bemutató során a Flexfold 52 berendezést egy HP Indigo 30000, B2 formátumú digitális nyomógéppel kapcsolták össze. A szakemberek a gyártási folyamatot a tiszta karton ívektől, a nyomtatott, lakkozott, kistancolt és összeragasztott dobozokig tanulmányozhatták.  A lakkozás a Tresu iCoat 30000 berendezésen történt, amely teljes felületű és részleges lakkozást is képes elvégezni. A Kama gépsor átállítása egyik munkáról a másikra néhány perc alatt megtörtént a szabadalmaztatott „APA-System” segítségével. A rendezvény végén, minden résztvevő olyan dobozt kapott, amely a saját fényképével került megszemélyesítésre.

2014. 12. 08.
Három új nyomathordozó típus nagy sebességű inkjet nyomtatáshoz
A Drewsen Spezialpapier GmbH papírgyár három olyan új nyomathordozóval jelentkezett a piacon, amelyeket a nagy sebességű inkjet nyomtatás igényeit szem előtt tartva fejlesztettek. A Proinkjet termékcsalád egyes tagjai a Classic, a Smart és a Professional. Az új nyomathordozókra vizes és oldószeres inkjet technológiával egyaránt lehetséges kiváló eredménnyel nyomtatni. Az új papírok 60, 80, 90, 10, 120 g/m2 tömegekben állnak rendelkezésre. Az új papírokat Canon, Kodak, Ricoh, Screen, KBA és Xerox Impika digitális nyomógépeiken sikeresen tesztelték.

2014. 12. 04.
Sebességrekord az indulást követően

A papírgépeket gyártó világvezető Valmet cég, minőségi hullámkartonok gyártására alkalmas két gyártósort szállított le a kínai Anhui Shanying Paper cégnek. Az új gépeken a közelmúltban indult el a termelés. A két gép közül a PM6 máris sebességrekordot állított fel: tizenkét nappal az indulást követően 1398 m/perc (83,9 km/óra) 24 órás átlagos gépsebességet ért el. 


2014. 12. 04.
Megjelent az Agfa processless nyomólemeze

Az Agfa december elsején jelentette be, hogy világszerte kereskedelmi forgalomba került az új, íves ofszetnyomtatáshoz fejlesztett „chemistry-free direct-on-press” Azura TE nyomólemez. A levilágítás után vegyszeres előhívást és kimosást nem igénylő nyomóformák előhívását a nyomógép nedvesítő rendszere végzi. Az Agfa szerint ez az előhívás rendkívül gyors és hatásos. Az Agfa Azura TE további előnye, hogy a levilágított nyomóforma – az egyedülállóan nagy kép-kontrasztnak köszönhetően – vizuálisan is jól ellenőrizhető, illetve a szokásos „plate-reader”-ekkel jól mérhető.


 


2014. 12. 01.
Érdekes bemutató a Bielomatti cégnél
A tekercses inkjet nyomógépek egyre nagyobb nyomtatási sebességet érnek el. Ehhez új típusú in-line továbbfeldolgozó  gépsorokat tervezett és hozott létre a svájci-olasz  Bielomatti AG. Egy szakmai rendezvény keretein belül mutatták be a PageMaster elnevezésű gépsort, amely 300 m/perc nyomtatási sebességnél is képes a továbbfeldolgozási műveletek elvégzésére. A PageMaster főbb részei a nagyteljesítményű keresztvágó a rész papírpályákat egymásra vezető összehordó egység, valamint termékvezető részek és a kombinációs kirakó rendszer.

2014. 12. 01.
Óriási, új nyomógépek szerelése a Polestar-nál
Az angliai Sheffield-ben működő Polestar tekercsofszet nyomdában megkezdték két Goss Sunday 5000 típusú tekercsofszetgép szerelését. A két nyomógép, amely egyenként 96 oldal nyomtatásra képes össztömege 1371 tonna. A legnehezebb egység ebből a hajtogatómű (43 tonna/egység). A szerelés során 47 km különböző kábelt fognak felhasználni.  A szerelést végző szakemberek hét országból érkezetek.

2014. 11. 27.
Digitális nyomtatás Kínában: CAGR=14,9%

Az InfoTrends China Digital Production Printing Application Forecast: 2013–2018 piaci előrejelzése szerint a termelőszintű digitális nyomtatás 14,9%-os átlagos éves növekedési rátájával lehet számolni Kínában 2013 és 2018 között. A piackutató különösen erős növekedést prognosztizál a kiadói és a promóciós alkalmazások területén.


 

 
Vissza a főoldalra

ÍRJON NEKÜNK

Név:
E-mail:
Üzenet:

Copyright 2013
Üzemeltető: Print Consult Kft.
Design & codes: Venturi

FAQJogi nyilatkozatAdatvédelem