A logókra kattintva tekintse meg partnereink hirdetéseit!

Hírek

Hírek menüpontunkban aktuális papír-, nyomda- és kapcsolódó iparágakat érintő híreket adunk közre.


2013. 02. 28.
Nem minden zöld, ami papírmentes!
A New York Times tanulmánya érdekes vitákat generált.
A RISI cellulóz- és papíripari információs központ szerint a The New York Times 2012. szeptember 22-én megjelent Power, Pollution and the Internet című tanulmánya hozzájárulhat a „működj zölden, működj papír nélkül” szlogen átértékeléséhez.
A The New York Times részletes vizsgálatokra alapozva közölte megállapításait, amely szerint az internetes adatokat tároló óriási szerver-központok működése egyáltalán nem minősíthető „zöld”-nek. A tanulmány részletesen taglalja az adatközpontok környezetre gyakorolt negatív hatását, amely éles ellentétben áll az elektronikai információs iparról kialakított, hatékonyságot és környezetbarát működést hangsúlyozó képpel.
A Times szerint az elektronikus ipar régóta érvel azzal, hogy az üzleti tranzakciók számítógépes bo-nyolítása, vagy az olyan mindennapos alkalmazások, mint az elektronikus bankolás vagy a könyvolvasás végeredményben az energia és más erőforrások megtakarításához vezet. A lap vizsgálatai szerint az adatközpontok több elektromos energiát fogyasztanak, mint a papíripar.
Néhány megállapítás a tanulmányból.

  • Az interjúk és dokumentumok szerint az online társaságok jellemző módon az igényektől függetlenül 24 órán át maximális kapacitással működtetik berendezéseiket.

  • A légszennyezést felügyelő hatóságok, a lap rendelkezésére álló dokumentumok szerint, egyre gyakrabban említik az adatközpontoktól eredő légszennyezést. A Szilícium Völgyben több adatközpont jelentős, állandó diesel-szennyeződés kibocsátóként szerepel az állami kormányzat mérgező légszennyezőket regisztráló nyilvántartásában.

  • Az adatközpontok az összes felhasznált elektromos energia 6–12%-át fordítják a szerverek számítógépeinek tényleges működését szolgáló alkalmazására. A felhasznált energia döntő többsége a szerverek hűtésére, fűtésére illetve készenléti, „üresjárati” fenntartására fordítódik – megakadályozandó az igénybevétel ugrásszerű növekedése esetén a rendszer lelassulását vagy összeomlását.

  • Az adatok döntő többségét a felhasználók hozzák létre, akik figyelmen kívül hagyják az adatok fizikai megjelenítésével és tárolásával együtt járó tárolókapacitás- és energiafelhasználást. Ennek egyik megnyilvánulása az óriási adatfile-ok (videofelvételek, fotómellékleteket tartalmazó e-mailek tömegének) ide-oda küldözgetésének szokása.


A tanulmány sugallja a kérdést: a világháló folyamatos bővülése és az adatok egyre gyorsabb elérésének lehetősége arányban áll-e az adatközpontokban felhasznált energia folyamatos növekedésével, vagy inkább korlátozni kellene az állandóan friss információk szerzésére irányuló igényeinket.
Bár a tanulmány egy a témával foglalkozó sorozat első része, heves ellenkezést váltott ki az érintett szakmai körökből. Néhány ellenérv (a teljesség igénye nélkül):

  • A The New York Times által idézett adatok nem a legmodernebb adatközpontokból származnak: ha az elektronikus adatkezelés energiahatékonysága a 70-es évek első fele óta nem fejlődött volna drámai módon, ma egyetlen adatközpont sem működne. Ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy a szektor hatékony energiafelhasználásra irányuló folyamatos fejlesztései nem tudnak lépést tartani az információigény exponenciális növekedésével. Ennek következménye egyelőre csak fokozódó energiafelhasználás lehet.

  • A papíralapú információhordozók (pl. újságok) előállítása az energiafelhasználást illetően lehet hatékonyabb, de a kérdést a szállítás energiaigényével együtt kellene vizsgálni.

  • Szintén vitatható a New York Times részéről a ráfordítások hasznosulásának megközelítése.

  • Az utakat és telefonhálózatokat is – az üzemben tartás költségeitől függetlenül – csak akkor használják, ha erre tényleges igény merül fel.


A The New York Times tanulmánysorozatának folytatódása várhatóan további érdekes vitákat generál.
(Forrás: Nyomdavilág 2013/1, Dr. Kardos György)
2013. 02. 26.
Valentin napi speciális plakátkampány
Kedves out-of-home reklámkampányt indított a Wilkinson Párizsban, Valentin-napon. A járókelők kíváncsiságára és reakcióira építő kampányt a JWT Paris reklámügynökség készítette el.

Tekintse meg a következő filmet is!
http://www.youtube.com/watch?v=_gm35ccGI8k
2013. 02. 22.
ښjdonságok a Fespa 2013 rendezvényen
Az idén június 25-€“29. között Londonban megrendezésre kerülő‘ FESPA 2013 számos érdekes innovatí­v újdonsággal várja a látogatókat.
A kiállítás látogatói részt vehetnek a Jet-Set konferencián, ahol az LFP nyomtatás újdonságairól számolnak be az előadók. Különös figyelmet kapnak a dinamikusan terjedő textilnyomtatás, 3D nyomtatás és a nyomtatott elektronika új fejlesztési eredményei. A Creative Corner területén a különböző digitális gépek és berendezések szakértői mutatják be az újdonságokat, és lehetőség nyílik majd az új technológiák kipróbálására is.
2013. 02. 19.
Mobilon is a The Wall Street Journal
Új mobil weboldalt hozott létre a 124 éve alapított, ma is sikeres, az USA-ban napi több mint 2 millió nyomtatott példányban megjelenő nemzetközi gazdasági, üzleti napilap.
Az USA-ban legnagyobb példányszámban kiadott, angol nyelvű amerikai nemzetközi gazdasági, üzleti napilap, a The Wall Street Journal, új mobil weboldalt hozott létre, amely egyelőre iPhone-on érhető el. Az oldal különlegessége, hogy úgy optimalizálták okostelefonra, hogy a végeredmény meglehetősen „app-szerű" lett, s a kezelése is ennek megfelelően intuitív, kényelmetlenségektől mentes – írja a Luxury Daily. A laptól hamarosan androidos weboldal is várható. (Forrás: Mediainfo.hu)
2013. 02. 18.
Új nyomógép az Impika-tól
A Luzernben megtartott Hunkeler Innovationdays 2013 rendezvényen a francia Impika cég nagy érdeklődés mellett mutatta be iEngine 1000 elnevezésű, tekercsre dolgozó, inkjet digitális nyomógépét.
Ezen az új gépsoron tranzakciós nyomtatványok, DM levelek, folyóiratok, könyvek egyaránt nyomtathatók. Az új digitális nyomógép teljesítménye 127 m/perc, a felbontás 360 és 1200 dpi között állítható be, az adott munka minőségi igényeinek megfelelően. A nyomtatásnál jelentős költségeket okozó festékeknél is megtakarítás érhető el a legújabb HD (High Density) festék családok bevezetésével.
2013. 02. 18.
Az IPEX 2014 koncepciója
Mivel több jelentős nemzetközi cég lemondta részvételét a rendezvényen.

Az IPEX vezetői úgy döntöttek, hogy a tervezett 10 napról, hat napra csökkentik a kiállítás nyitvatartási idejét. A nemzetközi nyomdaipari kiállítás London belső részén található a Royal Docklands területein kerül megrendezésre. Az eredeti kiállítási koncepció is átdolgozásra került. Az IPEX 2014 fő célja az lesz, hogy bemutassa a Cross Media Publishing számos új alkalmazási lehetőségeit a látogatóknak. A kiállítással párhuzamosan kerül megrendezésre a World Print Summit kongresszus is.


2013. 02. 14.
Eurobind Pro Írországban
Gyors, flexibilis ragasztőkötőgép telepítés
A belfasti székhelyű GPS Colour Graphics folyamatos üzemű (24/7) nyomdájában egy 19-pofás Heidelberg Eurobind Pro ragasztókötő gépsort telepítenek ebben a hónapban.A nyomda tulajdonosa (a képen látható Derek Bell) azt nyilatkozta, hogy döntésük előtt három szállító ajánlatát elemezték – választásuk azért esett az Eurobind Pro-ra, mert úgy találták, hogy ez a gépsor 50%-kal gyorsabb, a hasonló árú gépek között. További szempontként értékelték az Eurobind Pro flexibilitását, ami azt jelenti, hogy ez a gépsor jobb helykihasználással telepíthető, illetve üzemeltethető.
2013. 02. 14.
Xerox iGen 150
Az első UK-ban installált iGen150 íves digitális nyomógép
A digitális, ofszet- szitanyomtatással egyaránt rendelkező egyesült-királyságbeli imageData Group, nemrég egy Xerox iGen150 digitális gépet helyezett üzembe.A 20 millió font éves forgalmat lebonyolító, összesen 250 főt foglalkoztató cégnél ez az újabb digitális nyomógép – a már korábban telepített iGen, Indigo és Nuvera gépekhez kapcsolódva – jelentősen megnövelte a cég digitális nyomtatási kapacitását.
A mobil Internet használat hatása a kereskedelemre
Egy német tanulmány a mobil Internet használat és a kereskedelmi folyamatok kölcsön hatását vizsgálta 2026-ig bezárólag. A „Medium Consumption Forecast” tanulmányban lévő megállapítások szerint, a vizsgált időszak végén a mobil Internet forgalom eléri a teljes forgalom 71 %-át. Ez a megállapítás szükségessé teszi, hogy a nyomdai médiákat elkészítő vállalkozások is kiemelt figyelmet fordítsanak erre a fontos kérdésre. A 2019-es évre a mobil Internet használat várhatóan 26 %-os lesz. A vizsgálat 71 ország adatait, tendenciáit vette figyelembe.

 

A digitális nyomtatás és a divat világ találkozása


A Londoner Fashion Week nevű rendezvénye az EpsonSurecolor SC-F9200 szublimációs termo festékekkel dolgozó nyomtatója komoly sikert aratott, mivel a bemutatott új ruha és tartozék kollekciók új motívumait digitális nyomtatással készítették el. A rendezvény további érdekessége volt, hogy teljesen új anyagokon nyomtatott motívumok is megjelentek a divatbemutatót prezentáló hölgyeken. Az új technikai lehetőségek inspirálták a tervezőket, és az újszerű motívumok és tobzódó színek eddig nem tapasztalt széles választéka jelent meg a bemutatott ruhákon – fogalmazták meg véleményüket a szakemberek. A bemutatón látható volt a digitális nyomtató. Az új lehetőségek várhatóan tovább inspirálják a divattervezőket.


 A Sappi Europe, egyik központi egységében egy olyan Paper Lab elnevezésű berendezést állított üzembe, mely alkalmas termékeik minőségi színvonalának fokozottabb ellenőrzésére. A fejlesztést a különleges papírok gyártásánál befejezett papírgyártógép felújítások és átalakítások indokolták. Az új vizsgáló berendezésen 18-400 g/m2 tömegű papírok és kartonok minősége ellenőrizhető. A tervek szerint az új Paper Lab berendezés folyamatos üzemelésével, évente közel 300.000 vizsgálatot terveznek elvégezni a Sappi Europe szakemberei. A laboratóriumi vizsgálatok a termékek folyamatos, magas minőségi színvonalát biztosítják a felhasználók részére.


 


 
Vissza a főoldalra

ÍRJON NEKÜNK

Név:
E-mail:
Üzenet:

Copyright 2013
Üzemeltető: Print Consult Kft.
Design & codes: Venturi

FAQJogi nyilatkozatAdatvédelem