A logókra kattintva tekintse meg partnereink hirdetéseit!

Hírek

Hírek menüpontunkban aktuális papír-, nyomda- és kapcsolódó iparágakat érintő híreket adunk közre.


2014. 03. 06.
Több mint 3000 négyzetméteres poszter.

A Boss című Bollywood film angliai premierjéhez készült moziposzter új Guiness világrekordot ért el. A több mint 3000 négyzetméteres (3243,31 m2) óriás posztert a Macro Art digitális nyomdában (Cambridgeshire, UK) egy EFI VUTEk GS5000 UV nyomtatón készítették el egy extra könnyű, rácsstrukturált PVC hálóra (a német Verseidag-Indutex GmbH seemee® mesh extra B3131 anyagára). A posztert 36 db 5 x 18 méteres szegmensekből állították össze. Tekintse meg a következő filmet is!
http://www.youtube.com/watch?v=XAJpY2A5fak
2014. 03. 06.
40 éves a DuPont Cyrel flexólemez.

A DuPont 1974-ben vezette be első elasztomer fotopolimer nyomólemezét Cyrel márkanév alatt. A flexónyomtatási piac az elmúlt 40 évben „ipari szabványként” adaptálta a Cyrel rendszert. A DuPont kezdetektől folyamatosan jelenik meg új termékekkel (pl. a 2013-ban bevezetett Cyrel Performance – DFP és DSP – digitális nyomólemezekkel) és komplett nyomóforma-készítő berendezésekkel. A DuPont már harmadik egymás utáni évben szerepel a világ 100 leginnovatívabb cége között (Thomson Reuters:  2013 World’s Top 100 Most Innovative Organizations).2014. 03. 03.
Már az európai piacon a Screen új UV-inkjet nyomtatója.

A Screen Europe Cambridge-ben, az Inca Digital leányvállalatánál jelentette be formálisan a közös fejlesztésű Truepress Jet W3200 UV síkágyas inkjet technológiával dolgozó nyomtató európai piaci bevezetését. Tavaly júniusban a FESPA 2013 kiállításon mutatták be először ezt az új nyomtatót, melynél a feldolgozható nyomathordozók maximális mérete 3,2 x 1,6 m, a maximális nyomathordozó vastagság pedig elérheti az 5 centimétert.  A digitális inkjet nyomtatás 14 pikoliter térfogatú festékcseppekkel történik, a valódi felbontás 600 dpi (1000 dpi-s látszólagos felbontással). Az új nyomtatóban nagy színtartománnyal, kiváló állósági tulajdonságokkal rendelkező Truepress festékeket használnak (standard: CMYK; opciók: LcLm és fehér). A maximális nyomtatási teljesítmény 84 m2/óra.


A Truepress Jet W3200 UV nyomtató ára 275 000 eurótól indul.

 

Tekintse meg a következő filmet is!
http://www.youtube.com/watch?v=gqLSIV7QPOQ
2014. 03. 03.
Mile Gábor a Michael Huber Hungaria Kft. ügyvezető igazgatója interjút adott a Nyomdavilág Online-nak.
„2-3%-os az európai visszaesés volumenben. Magyarországon 0% szinteket látunk…A piaci átrendeződés következtében egyes szegmensek veszítenek, mások nyernek…Az UV területen – bár aránya az összvolumenen belül kicsi – szignifikáns, kétszámjegyű növekedés van Magyarországon.”

 

A teljes interjút nézze meg weboldalunk KÁVÉHÁZ rovatában!

 

2014. 03. 02.
Új műszaki információk kerültek fel a NYVonline rovataiba!
CIKKEK rovatunk az „Életre kelnek a nyomatok”, című összeállítással, a TUDÁSBÁZIS rovat pedig a „A papír és a nedvesség kapcsolata”  cikkel bővült.

 

Nézze meg új anyagainkat!

 

2014. 02. 21.
Abszolút nagykorú a digitális nyomtatás.

Idén szeptemberben „tölti be” 21. életévét” a digitális nyomtatás! 1993-ban az IPEX világkiállításon jelentek meg az első – a hagyományos nyomtatási eljárásokkal készített nyomatok minőségszintjét akkor még csak megközelítő – digitális nyomdai rendszerek, melyek valódi áttörést jelentettek a digitális nyomtatás elterjedésében, és felgyorsították a hagyományos nyomdaipar digitalizálódásának ma is tartó folyamatát.


Az IPEX 1993 kiállításon az Indigo a világ első piacképes, folyékony tóneres, színes digitális rendszerét az E-Print 1000 típusnevű berendezést, a Xeikon (az Agfával együtt) a DCP-1 berendezést: a világ első nagy sebességű, tekercses, színes digitális elektrofotográfiai elven működő (szilárd tóneres) rendszerét (az Agfa Chromapress-nek nevezte) mutatta be.


2014. 02. 21.
Müller Martini: új háromkéses vágógép.

A svájci Müller Martini legújabb, Granit elnevezésű, háromkéses vágógépét a puha- és a keménytáblás könyvkészítő gépsorok részeként, de önállóan is hatékonyan lehet alkalmazni a kötészetekben. A szabadalmaztatott SmartPress technológia lehetővé teszi a berendezés teljes automatizálását. Érdekesség, hogy a vágásnál alkalmazott présnyomást a rendszer automatikusan szabályozza a könyvcsomagok vastagság-ingadozásainak megfelelően. A Granit működtetéséhez minden kezelői beállítás egy érintőképernyős pultról végezhető el, ami a kis példányszámú könyvek, brosúrák gyártásánál, a gyakori átállításoknál jelentősen növeli a hatékonyságot.


További információk: www.mullermartini.com 

 

2014. 02. 21.
nyloflex® ACE UP Digital: új flexó nyomólemez

 A Flint Group Flexographics Products új flexó nyomólemezzel jelent meg. A nyloflex® ACE UP Digital nevű lemezt elsősorban a hullámkartonok vizes festékekkel történő előnyomtatásához, illetve a csíramentes csomagolóanyagok nyomtatásához fejlesztették ki, de az új lemez az UV-flexónyomtatáshoz is megfelelő. A Flint szakemberei szerint a jó festékátadás különösen durva felületek nyomtatásánál biztosít nagy fedettséget és homogén, egyenletes tónusokat. Az új flexó nyomólemez piaci forgalmazása 2014 februárjában kezdődött. 2014. 02. 17.
DINAMIKUSAN NŐ A BIOMŰANYAG CSOMAGOLÓANYAGOK MENNYISÉGE.
Míg 2013-ban még csak közel félmillió tonna volt a világon felhasznált bioműanyag csomagolóanyagok mennyisége (a felhasznált összes csomagolóanyag 0,2%-a), a Smithers Pira „The Future of Bioplastics for Packaging to 2023” tanulmánya szerint 2023-ban a mennyisége meg fogja haladni a 9 millió tonnát (a felhasznált összes csomagolóanyag 2,4%-a lesz). 

A bioműanyag csomagolóanyagokra vonatkozó Smithers Pira prognózis 33,3%-os átlagos éves növekedésnek (CAGR) felel meg! A legnagyobb növekedés Ázsiában várható.

 

 

Az olyan anyagokat nevezik bioműanyagnak, amelyek részben vagy egészében megújuló nyersanyagokból (pl. zöldségből, zsiradékból, kukoricakeményítőből) készülnek. A bioműanyagok piaca a hagyományos műanyagokénál nagyobb mértékben növekszik. Ma már a fejlesztések célja nem csak a termék használat utáni lebomlásának elősegítése, hanem a megújuló nyersanyagforrások minél nagyobb arányú felhasználása a fosszilis nyersanyagokból nyert műanyagokkal azonos tulajdonságú műanyagok előállításához.

 


2014. 02. 17.
Megkezdődött az SM XL 75 Anicolor íves ofszetgép sorozatgyártása.

A legutóbbi Drupán bemutatott Heidelberg Anicolor zónacsavarmentes, rövid-festékezőműves Speedmaster XL 75 íves ofszetgép, az azóta eltelt időben számos teszten és próbaüzemen ment keresztül. A tapasztalatok rendkívül kedvezőek a kis- és nagyon kis példányszámú nyomtatásoknál. A beigazítás során 20-30 ív kinyomtatása után beáll a festék-nedvesítőfolyadék-egyensúly, illetve az adott munkának megfelelő festékezés. A beigazítási selejt ezáltal akár 90%-kal csökkenthető. A korszerű ofszetgépet az akcidens és a csomagolóanyag-gyártó nyomdáknak egyaránt ajánlják.


2014. 02. 16.
A Ricoh már 10 éve a világ legfenntarthatóbb vállalatai között

A Ricoh ismét bekerült a Global 100, azaz a világ legfenntarthatóbb vállalatai közé – a Global 100 listát a januárban megrendezett davosi Világgazdasági Fórumon jelentették be. „A Ricoh elkötelezettsége a fenntarthatóság iránt már több évtizedre nyúlik vissza. A képalkotó berendezések, a nyomdai megoldások, a dokumentumkezelő rendszerek, valamint az informatikai szolgáltatások szakértőjeként, a fenntartható üzleti működés iránti elkötelezettségünk alapvető részét képezi vállalatunk meghatározásának. Büszkék vagyunk arra, hogy speciális figyelmet szentelünk a környezetkárosító hatások csökkentésére, valamint, hogy környezetbarát megoldásaink ügyfeleink számára is költségmegtakarítást jelentenek; mindeközben garantáljuk a kezelt információk integritását és titkosságát, valamint biztosítjuk a felelős üzleti működést a Ricoh minden egyes szervezetében” – nyilatkozta Kenichi Kanemaru, a vállalat ügyvezető alelnöke.


2014. 02. 12.
Marilyn Monroe fotókönyvének ambient reklámja

A Preuss und Preuss német ügynökség Marilyn Monroe Eden Books gondozásában megjelent fotókönyvét hirdető, új hatásos és rendkívül költséghatékony kampánnyal jelent meg Berlin közterein. Az ötletes ambient reklám két egyszerű elemből áll: a híresség papírlábaiból és egy szoknyára emlékeztető fehér szövetből, mely alatt rejtőzik a kiadvány hirdetése.


Tekintse meg a következő filmet is!
http://www.youtube.com/watch?v=DayNWUXAfG8
2014. 02. 10.
A többcsatornás kommunikáció a nyerő!

A holland WoodWing Software fejlesztő-kutató cég legújabb tanulmánya azt mutatja, hogy a kiadók, a média- és a marketingügynökségek szakemberei felismerték, hogy a modern kommunikációban a publikációs csatornák széles körét kell használni ahhoz, hogy „üzeneteik” hatékonyan érjenek el célközönségükhöz. A felmérés (melyben amerikai, európai, ázsiai és csendes-óceániai régiókból összesen 125 szakember vett részt) szerint, a többség (59,2%) a nyomat, a web, a mobil, a tablet és a közösségi média kombinációját tartja fontosnak. Az, hogy ezek közül melyik az „első”, kevésbé fontos a megkérdezettek szerint: 5,6% szavazott arra, hogy a web az elsődleges, 4,8% arra, hogy a mobil az, míg 21,6% nevezte a nyomatot „kulcs”-csatornának.


2014. 02. 10.
Papírból fa.

NewspaperWood („újságfa”) néven új anyagot szabadalmaztak Hollandiában. A gyártási eljárást M. Meijer dolgozta ki az eindhoveni Design Akadémia feleslegessé vált papírok megújult termékké alakí-tására kiírt pályázatára. Meijer a hagyományos technológiai folyamat megfordításaként említi eljárását; nem a fából készül papír, hanem a papírból a fához hasonlóan felhasználható anyag. Az „újságfa” tömb vágási felületén a papírrétegek olyannak tűnnek, mint a fa szerkezetének rajzolata és emlékeztetnek a valódi fa megjelenésére. Az anyag vágható, csiszolható és általában úgy viselkedik, mint bármely fatípus. Az új anyag előállítása ugyan alapanyagot von el a már létező és hatékony papír újrahasznosításból, azonban az oldószer- és lágyítószer-mentes kötőanyagot alkalmazó technológia következtében az „újságfa” feldolgozásánál (fűrészelés, csiszolás) keletkező hulladék problémamentesen visszavezethető a „hagyományos” újrahasznosításba. Az „újságfa” Európai Feltaláló Díjat nyert 2013-ban.


(Forrás: Dr. Kardos György, NYV 2014/1, 31. o.)

 

Tekintse meg a következő filmet is!
http://www.youtube.com/watch?v=0je48mfL1wM
2014. 02. 03.
Az Agfa Graphics új síkágyas nyomtatói.

Jeti Titan S (speed) és a HS (high speed) típusnevű valódi síkágyas UV inkjet nyomtatókkal jelent meg a piacon az Agfa Graphics. Mindkét nyomtató a legújabb generációjú, Ricoh Gen 5 inkjet nyomtatófejekkel rendelkezik. A Titan S egy nyomtatófej-sorral felszerelt standard változat, de továbbfejlesztéssel, egy második nyomtatófej-sorral felszerelve, termelékenységét megkétszerezve Titán HS típussá „válik”. Alapváltozatban mindkét nyomtató hétszínes (CMYK + Lc + Lm + fehér). A 7 pikoliteres cseppméret fotorealisztikus képminőséget biztosít. A Titan S és HS nyomtatók ideálisak nagy mennyiségű vagy gyors átállítást igénylő munkákhoz egyaránt, így például nagy értékű POP munkákhoz vagy magas minőségű művészeti, divat és kozmetikai reklámtermékekhez.


2014. 01. 30.
A vevők még bíznak a jól bevált kuponokban és újság-inzertekben.

A kuponok és az újságokba behúzott reklámmellékletek (inzertek) 2014-ben is az élelmiszerek, gyógyszerek és illatszerek vásárlásösztönzésének és márkabefolyásolásának forrásai maradnak az IRI (amerikai piac- és marketingkutató cég) elemzése szerint. Bár a 2011-es évvel összehasonlítva kismértékű nyomat-használat csökkenés volt, az IRI prognózisa szerint a közeljövőben nem várható az újságmellékletek és kuponok használatának csökkenése.2014. 01. 27.
A papíripar gazdaságilag fenntartható stratégiai iparág Európában.

 A CEPI 2013 novemberében megjelent fenntarthatósági jelentésében (Sustainability Report 2013) közölt adatok jól jellemzik az európai papíripar szerepét, környezetvédelmi törekvéseinek eredményeit. Néhány adat: • 520 cég, 959 rost-, illetve papírgyár • forgalom: 75,3 milliárd euró • a világ papírtermelésének 23%-a (92,1 millió tonna) • a beruházási arány kétszer nagyobb, mint a teljes gyártóiparban • a felhasznált energia 56%-a bioenergia • 1990 óta az iparágban a fajlagos szén-dioxid emissziót 43%-kal csökkentették • a gyártáshoz felhasznált víz 92%-a visszakerül a természetbe.2014. 01. 27.
AZ X-RITE ÚJ SZÍNMÉRŐ MŰSZERÉT VÁLASZTOTTÁK.
Az újságírók, -kiadók és -gyártók világszervezete (WAN-IFRA) színminőséggel foglalkozó klubja (INCQC) – amely 1994 óta minden második évben versenyt hirdet a legjobb újságnyomtatók részére – bejelentette, hogy a 2014-es értékeléseknél új, világszínvonalú mérési technológiát fog alkalmazni. Ehhez az X-Rite eXact műszerét választották.

 

Az X-Rite új színmérő spektrofotométeréről technikai részleteket olvashat cikkünkben!

 


2014. 01. 22.
Manhercz Kálmán a Jura Trade Kft. ügyvezető igazgatója interjút adott a Nyomdavilág Online-nak.
„A security printing négy nagy tárgykört ölel fel: a bankjegyek, a dokumentumok, az értékpapírok, valamint a bélyegek, zárjegyek és egyéb termékvédelmi rendszerek nyomtatását. Az első kettő folyamatosan növekszik, évente mintegy 6-10%-kal…A Jura egy rendkívül konzervatív piac 90%-ában jelen van.”

 

A teljes interjút nézze meg weboldalunk KÁVÉHÁZ rovatában!

2014. 01. 21.
Papírnagykereskedők Magyarországi Egyesülete: állásfoglalás

A Papírnagykereskedők Magyarországi Egyesülete 2013. december 14-i dátummal tájékoztatót tett közzé az Európai Parlament és Tanács kereskedelmi ügyletekhez kapcsolódó késedelmes fizetések elleni fellépésről szóló 2011/7/EU tanácsi Irányelv magyarországi jogrendbe történő átültetésének kapcsán.


2014. 01. 20.
Az újság hirdetések a legnépszerűbbek, de a TV megtérülése a legjobb.

 Az amerikai BIA/Kelsey Ipsos kutatási partnerével közösen készített felmérésének eredményei szerint a kis és közepes vállalkozásoknál az újság (32,2%) és a direct mail (31,7%) a leggyakrabban használt médium a hirdetéseknél, a promócióknál. A sort a televízió (13,7%) és az outdoor (12,9) zárja. A hirdetési invesztíciók megtérülésére vonatkozó kérdésre adott válaszok  alapján ugyanakkor az derült ki, hogy a TV-hirdetéseknél a legnagyobb a megtérülési arány.2014. 01. 09.
Flexónyomógép alkatrészek korszerű tisztítása.
A svájci Nanovis cég flexó- és tamponnyomógépek egységeinek, alkatrészeinek tisztítására fejleszt és gyárt környezetbarát berendezéseket. Legutóbbi termékük a flexónyomógépekhez használható NANOCLEANER NWC-1200, amely a Labelexpo 2013 kiállításon elnyerte a Global Award for Sustainability ezüst díját.

Az NWC-1200 szerves oldószer nélkül dolgozik, VOC- és szagmentes tisztítófolyadékot, valamint speciális adszorbert használ. A tisztítófolyadék gyakorlatilag korlátlan ideig használható, nem kell cserélni (nem keletkezik veszélyes folyadék-hulladék). A tisztításnál mindössze csekély mennyiségű szilárd hulladék keletkezik, amely a normál ipari hulladékkal együtt tárolható, kezelhető.

 

Nézze meg a „következő videót is!

http://www.youtube.com/watch?v=gvMyGsHKryQ


 


2014. 01. 09.
Új, kisebb energiát igénylő UV-száradású festékek.

 A Flint Group UV-szárítóberendezéseket gyártó cégekkel együttműködve, az LE UV-technológiára (LE – low energy: kis energiájú) fejlesztette ki Ultraking XCURA elnevezésű legújabb festékcsaládját. Az új festékek mázolt és mázolatlan papírok és kartonok íves- és tekercsofszet nyomtatásához alkalmazhatók. Az Ultraking XCURA főbb tulajdonságai a nagy színerő, a kiváló festék/nedvesítőfolyadék-egyensúly a gyors megszilárdulás, a kisebb energiaigény és az, hogy a szárítás során nem képződik ózon. 


 

Az LE UV-szárítási technológia kulcseleme az olyan nagy reakcióképességű fotoiniciátorok használata, amelyek az UV-sugárzás spektrumának nagyobb hullámhosszúságú (azaz kisebb energiájú) tartományában abszorbeálnak, másrészt a gyors száradásra (térhálósodásra) optimalizált festékösszetétel.

 


2014. 01. 06.
A 2014-ES ÉV PANTONE-SZÍNE A „SUGÁRZÓ ORCHIDEA”.

 A Pantone és tulajdonosa az X-Rite minden év végén kihirdeti a következő év színét, ami általában meghatározó jelentőségű a divatban, a marketingben. 2014 Pantone-színe a Radiant Orchid: a „sugárzó orchidea” fantázianevet viselő, 18-3224 kódjelű lila szín. A Pantone szakemberei szerint ez a szín a fantázia az inspiráció és a képzelet beindítására szolgál, a kreativitást és az eredetiséget ösztönzi, önbizalmat és örömöt sugároz.2014. 01. 01.
Új műszaki információk kerültek fel a NYVonline rovataiba!
CIKKEK rovatunk „UV-inert szárítás íves ofszetgépeken”, "Kodak Flexcel rendszerek”,  "Xerox IPJ 2000”, valamint „X-Rite Ci6x” című összeállításainkkal, a TUDÁSBÁZIS rovat pedig a "Perforált ablakfóliák”  cikkel bővült.

 

Nézze meg új anyagainkat!

 

2013. 12. 23.
A csomagolási piac Ázsiára koncentrálódik.

A Smithers Pira 2013. december 13-án publikált: The Future of Global Packaging to 2018 előrejelzése szerint a világ csomagolási piaca a 2013-as közel 800 milliárd USD-ről 2018-ra meg fogja közelíteni az 1 trillió USD-t. A 4%-os átlagos éves növekedés elsősorban az ázsiai régióból adódik: 2018-ban a világ csomagolási igényének több mint 40%-át Ázsia adja (2012: 36%). 2013-2018 között Észak-Amerika és Nyugat-Európa részaránya kismértékben csökkenni fog.2013. 12. 21.
Új stancológép: Heidelberg Dymatrix XL 145 CSB
A Heidelberg Druckmaschinen AG megjelent a piacon az ismert Dymatrix stancológép-család hatodik formátumában a legújabb Dymatrix XL 145 CSB berendezéssel, amely 9000 ív/óra maximális teljesítménnyel dolgozza fel a 1060 x 1450 mm maximális formátumú íveket. A gépen 80-2000 g/m2-tömeg közötti anyagok stancolhatók 0,1-4,0 mm vastagság-tartományban. A gépet az új fejlesztésű Dyset XL optikai ellenőrző rendszerrel szerelték fel, amely három kamera segítségével kontrollálja az ívek illeszkedését, rendkívül nagy (+/-0,1 mm) regiszter-pontosságot biztosítva. A stancológép másik fontos újdonsága a pneumatikus működtetésű záróráma, mely a stancoló szerszámok rögzítését végzi. Ez meggyorsítja a stancoló szerszámok cseréjét, valamint az ismételt beigazításokat is tovább pontosítja. Ez utóbbit – a szintén újdonságnak számító – távvezérléssel működtetett állítási lehetőségek is támogatják.

Az első Heidelberg Dymatrix XL 145 CSB berendezést már ez év végén üzembe helyezik a dél-németországi Hepack Druck + Verpackung GmbH üzemében.

2013. 12. 19.
Meg vannak számlálva a papír bankjegyek napjai?

Egy hároméves előkészítő programot követően a Bank of England szerdán bejelentette döntését, hogy 2016-tól – egy nyilvános konzultációs folyamatot követően – új fejlesztésű műanyag bankjegyeket fog hivatalos forgalomba helyezni. A következő 5- és 10-fontos bankjegyeket vékony, flexibilis polipropilén fóliára nyomtatják majd a jelenlegi pamut-papír nyomathordozó helyett. Az első 5-fontos műanyag bankjegyre Sir Winston Churchill képe kerül. A Bank úgy nyilatkozott, hogy a műanyag bankjegyek sokkal tartósabbak, tisztábbak és biztonságosabbak lesznek a papírbankóknál.2013. 12. 18.
Tanulmány a könyvipar helyzetéről a Ricoh megbízásából.
Az IT Strategies az University Colorado-val együttműködésben tanulmányt készített a Ricoh megbízásából a könyvpiac helyzetéről. Az amerikai könyvkiadók és könyvgyártók számára készített tanulmány részletezi azt, hogy a könyvipart számos „megpróbáltatás” érte az 1980-as évektől kezdődően (internet, magánkiadás felé történő eltolódás, e-könyvkiadás, csökkenő példányszámok). Konklúzióként megállapítja, hogy bár a nyomtatott könyvek gyártása csökken, a nyomtatott könyv továbbra is a piac fontos szegmense marad.

Néhány kiemelés a tanulmány megállapításaiból: • A digitális nyomtatás lehetőséget ad az egyre kisebb példányszám-igényű könyvek gazdaságos előállítására. • A kiadók 1-2 digitálisan kinyomtatott „tesztkönyv” kereskedőknél történő elhelyezésével ki tudják puhatolni a piac igényét, mielőtt nagyobb példányszámokat gyártatnának ofszet-, vagy digitális eljárással. • Az egyetemi és főiskolai hallgatók még mindig a nyomtatott szakkönyveket preferálják az e-könyvekkel szemben.


2013. 12. 17.
Nő a világ reklámpiaca, de elsősorban az internet a hajtóerő.
A ZenithOptimedia előrejelzése szerint a világ reklámpiaci költésének a növekedése 2013-ban 3,6%-os 2014-ben 5,3%-os lesz, és további 5,8%-os növekedést jósolnak 2015-ben és 2016-ban is. Az előrejelzések szerint a fő hajtóerő a mobil technológia.

Az internetes hirdetés már az 1990-es évek közepétől alapvetően a „print” rovására nő: 2003-2013 között a világ teljes hirdetési költése 17%-kal növekedett, míg az újság 13%-kal, a magazin pedig 5%-kal esett vissza. A ZenithOptimedia 2016-ig szóló előrejelzése szerint az újság és a magazin tovább „karcsúsodik” átlagosan 1-2%-kal évente.
Vissza a főoldalra

ÍRJON NEKÜNK

Név:
E-mail:
Üzenet:

Copyright 2013
Üzemeltető: Print Consult Kft.
Design & codes: Venturi

FAQJogi nyilatkozatAdatvédelem