A logókra kattintva tekintse meg partnereink hirdetéseit!

Hírek

Hírek menüpontunkban aktuális papír-, nyomda- és kapcsolódó iparágakat érintő híreket adunk közre.


2014. 05. 08.
Öregedést szimuláló zubbonnyal ugrott meg a lap értékesítése.

Az El Tiempo kolumbiai napilap a Sancho BBDO ügynökséget bízta meg azzal, hogy promotálja a kiadványt. A reklámügynökség egy szellemes ambient reklámkampánnyal – egy jó értelemben vett elrettentéssel – kiugróan tudta megnövelni az El Tiempo lapszám értékesítését. 


A kommunikációs cég egy speciális öltözéket készített, melyet a főváros egyik bevásárlóközpontjában a járókelőkkel próbáltatott ki, azt demonstrálva, milyen nehézségekkel jár az idősebbeknek a legalapvetőbb tevékenységek végrehajtása is. A kampánnyal arra próbálta felhívni a figyelmet, ha az emberek sportolnak, akkor mindez elkerülhető, és jobb kondícióban tudják tartani a testüket.

Tekintse meg a következő filmet is!
http://www.youtube.com/watch?v=oT03zsF6HK4
2014. 05. 07.
A digitális nyomtatás növekedése a következő években is erős marad.

A Smithers Pira The Future of Digital Printing to 2024 című, 2014. április 4-én publikált piaci tanulmányának adatai szerint a digitális nyomtatás világpiacának nagysága 2013-ban 131 milliárd USD volt, amely egyenértékű 1,13 trillió A4 nyomtatott oldallal. A tanulmány előrejelzése szerint a digitális világpiac értéke 2024-re eléri a 2013-as érték 225%-át. A tanulmány megállapítja, hogy az elektrofotográfia a piac fő hozzájárulója, de az inkjet gyorsabban növekszik.
2014. 05. 07.
Új műszaki információk kerültek fel a NYVonline CIKKEK rovatába!

CIKKEK rovatunk a „Papír- és csomagolóipar helyzete”,  az „In-mould címkék ofszetnyomtatással”  valamint a „Kitekintés. Adatok, trendek Ausztrália nyomdaiparáról” című összeállításainkkal, bővült.


 

Nézze meg új anyagainkat!

 

2014. 05. 05.
Atlantic Zeiser újdonság: Digiline Single 450
Az Interpack 2014 kiállításon mutatja be a német Atlantic Zeiser, azt az új fejlesztésű gépsorát, amelyet a gyógyszer csomagolóanyagok nyomtatásához alakítottak ki. Az Omega UV inkjet nyomtatófejekkel viszik fel a megfelelő információkat a karton dobozok felületére. A nyomtatási sebesség 30-60 m/perc, amely 120-240 tipikus gyógyszer doboz előállításának felel meg.

Az új gépsort ellenőrző kamera rendszerrel is felszerelték.

Az Atlantic Zeiser Digiline Single 450 gépsor nagy biztonságot ad a gyógyszer csomagolóanyagok gyártásánál.

2014. 05. 05.
Újdonság a Marabu cégtől
A Marabu cég az inkjet technológiához fejleszt és gyárt festékeket. Legújabb termékük, melyet a közelgő FESPA kiállításon mutatnak be, a Marashield UV elnevezésű anyag, amelyet folyékony film laminálási technológiához alakítottak ki. Az új anyag jellemzői a kiváló tapadósági tulajdonságok (üvegnél is), a relatív alacsony termelési költségek, valamint az igen jó fényesség-hatás. A Marashield WA anyagot flexibilis anyagok felületnemesítéséhez hozták létre a Marabu fejlesztői.

2014. 04. 30.
A Xerox bejelentette Versant™ 2100 Press típusnevű új berendezését.

A Xerox új termelő szintű, középkategóriás, elektrofotográfiai nyomógépet jelentett be, melynek típusneve: VersantTM 2100 Press. A Xerox leírása szerint az új berendezésre a sebesség, a képminőség és az automatizáltság kiváló kombinációja jellemző. A VersantTM 2100 Press a belépő szintű J75 és a Color 800/1000, illetve az iGen nyomógépek között helyezkedik el. Felbontása 1200 x 1200 dpi (10 bit-ig), a nyomtatáshoz alacsony olvadáspontú EA Dry tónert használ. Az új berendezést két EFI Fiery front end-el látták el (Xerox EX 2100 és EX-P 2100). A nyomógépet 75-250 ezer nyomat/hó átlagos terhelésre ajánlják.


A Xerox július 1-től kezdi meg a VersantTM 2100 Press megrendeléseinek felvételét, harmadik negyedéves szállítással.


Tekintse meg a következő filmet is!
http://www.youtube.com/watch?v=xVP6uAP3lvA
2014. 04. 30.
Az íves és a heat-set nyomtatás új szabványának főbb változásai.

2013. december 12-én jelent meg az íves és a heat-set nyomtatásra vonatkozó szabvány harmadik kiadása, amely nyolc új papírtípusával jobban igazodik a jelenlegi piaci papírtípus-választékhoz. A nyolc új nyomathordozóhoz természetesen nyolc új gamut is tartozik (az alap és másodlagos színek CIELAB színinger-jellemzőivel megadva), és a szabvány új TVI (tone value increase: kitöltésiarány-növekedés) görbéket is bevezetett. A tűrések nagysága nem változott, de újdonság, hogy az új szabvány a CIE 1976 színinger-különbségekkel megadott tűrések mellett tájékoztató jelleggel feltünteti a dE 2000 értékeket is.


A Nyomdavilág 2014/3 számában részletesebben foglalkozunk a változásokkal. Keresse a 2014. június 30-án megjelenő Nyomdavilág printet!


ISO 12647-2:2013 Graphic technology - Process control for the production of half-tone colour separations, proof and production prints - Part 2: Offset lithographic processes.


2014. 04. 28.
Novák Miklós a Xerox Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója interjút adott a Nyomdavilág Online-nak.

„A Xerox már 75 éve van jelen a világpiacon…Magyarországon mi vagyunk az úttörői ennek az iparágnak, itt több mint 20 éve tevékenykedünk…31 különböző nyomdaipari géptípusunk van, melyekből összesen több mint 500 működik Magyarországon…Új trend látható, elindult az inkjet megoldások felé a piac…”


 

A teljes interjút nézze meg weboldalunk KÁVÉHÁZ rovatában!

2014. 04. 28.
Magyar Lapkiadók Egyesülete - Az intelligens újság

 A Magyar Lapkiadók Egyesülete - Az intelligens újság címmel sajtóreggelit tartott a Vogue hajón, a Canon Magyarország Kft. támogatásával. 


A sajtótájékoztatón készült képeket megtekintheti ESEMÉNYEK című rovatunkban.


2014. 04. 28.
A manroland web systems GmbH és a Kodak megállapodása.

A két vállalkozás abban állapodott meg, hogy Kodak Prosper S20 és S30-as inkjet benyomóműveket fognak felszerelni a manroland tekercsofszet nyomógépeire. A Kodak Stream-Inkjet technológia segítségével így megoldható a napilapok és más kiadványok megszemélyesítése.  Az inkjet nyomtatással felvitt QR kódokkal pedig újszerű reklám megoldások valósíthatók meg. A német Bild Zeitung napilap ezzel a megoldással szeretne „hidat” létrehozni a nyomtatott és a weben megjelenő kiadások között. A későbbiekben a már működő tekercsofszet nyomógépekre is lehetőség lesz a Kodak inkjet nyomtatófejek utólagos felszerelése.


A képen Kodak inkjet nyomtatófej látható egy manroland tekercsofszet nyomógépen.

2014. 04. 28.
Heidelberg Digital – egy új üzletág az új technológiához.

A Heidelberg nyomdagépgyár, több partnerrel közösen fog a jövőben együtt dolgozni, hogy új lehetőségeket találjanak az inkjet technológia gyakorlati alkalmazására.  Ezekkel a megoldásokkal a Heidelberg Digital részleg új piaci szegmenseket kíván elfoglalni. E törekvések egyik első terméke a Synerjetix elnevezésű berendezés és a hozzá kapcsolódó digitális nyomtatási technológia. A Synerjetix berendezéseket a flexónyomtatással kombinálva, kis példányszámú különleges termékek felületének nyomtatására hozták létre. A Heidelberg Digital a jövőben a Fujifilm-mel és a Gallus-szal szorosan együttműködve végzi kutató-fejlesztő munkáját.


A  német flyeralarm online nyomda lesz az első alkalmazója a Heidelberg „4D” nyomtatási technológiának.

2014. 04. 24.
Az Axel Springer új alkalmazást vezetett be: olvasást gyorsító program.

Az Axel Springer a bild.de hírportálján elsőként vezetett be egy „olvasásgyorsító” alkalmazást, melyet a bostoni székhelyű szoftverfejlesztő Spritz cég dolgozott ki. A megoldás lényege az, hogy a program egy online cikk szavait egymás után vetíti ki és minden szóban egy betűt pirosra is színez. Ennek eredményeképpen a felhasználó a percenkénti átlagos 220 szó helyett akár ennek dupláját is képes elolvasni.


Az amerikai Spritz fejlesztése itt található meg, ahol az olvasó maga is kipróbálhatja, és megítélheti az olvasásgyorsító programot.


2014. 04. 24.
A NYOMTATOTT KÖNYV OLVASÁSA MÉG MEGHATÁROZÓ!
A Harris Poll 2014. március 12-17. között  készített felmérése szerint az amerikai felnőttek 54%-a olvas e-könyvet, másrészről viszont az eredmények azt mutatják, hogy a nyomtatott könyv még uralkodó. A megkérdezettek közel fel (46%-a) csak nyomtatott könyvet olvas, 16%-a több nyomtatott könyvet olvas, mint e-könyvet és 17% körülbelül ugyanannyi nyomtatott könyvet olvas, mint, e-könyvet. Mindössze 6% nyilatkozott úgy, hogy könyvet csak elektronikus formában olvas. 

 

Az e-könyv piaci aránya az Egyesült Államokban lényegesen nagyobb, mint Európában. Az MKKE (Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése) adatai szerint Magyarországon 2013-ban a nem papíralapú könyvek (az ún. digitális könyvek, valamint az e-könyvek) forgalma a teljes könyvforgalom 2%-át közelítette meg (1,96%).

 


2014. 04. 17.
Európa világelső a papír újrahasznosításban.

A papíripar a legnagyobb újrahasznosító Európában. Az ERPC (European Recovered Paper Council) adatai szerint a papír újrahasznosítási kapacitás az elmúlt 15 évben megduplázódott Európában. A papír újrahasznosítási arány már évek óta világrekordnak számít – 2012-ben 71,7%-ot ért el. 


Néhány további adat az európai papír újrahasznosítással kapcsolatban: • az újságok 90%-át újrahasznosított papírra nyomtatják  • a hullámkarton dobozok 90%-a újrahasznosított rostokból készül  • a felhasznált papír 72%-át küldik újrahasznosításra  • az új papír és karton előállításához felhasznált rostanyag 54%-a visszagyűjtött papírból származik.


2014. 04. 17.
Tulajdonosváltás a Flint Csoportnál.

A nyomda- és csomagolóipar egyik vezető szállítójának új tulajdonosa lesz. A Goldman Sachs Kereskedelmi Bank Divíziója és a Koch Equity Development LLC felvásárolta a Flint Group részvényeinek 100%-át a CVC Capital-től. A tranzakció várhatóan 2014 második felében zárul le. A Flint csoport menedzsmentje reményekkel várja az új tulajdonost és ennek az új helyzetnek a lehetőségeit – nyilatkozta Antoine Fady, a Flint Csoport vezérigazgatója.


2014. 04. 14.
Hosszú évek után először szerény mértékben, de újra növekedni kezdett.

A Magyar Reklámszövetség közzétett adatai szerint a hazai reklámpiac 2013-ban 0,6 százalékkal nőtt. A piac teljes reklámköltése 2012-ben 174,335 milliárd forint volt, 2013-ban pedig elérte a 175,41 milliárd forint forgalmat - közölte a médiainfo.hu 2014. április 4-én.


 

A legnagyobb szeletet még mindig a televíziós szegmens jelenti 25,9 százalékos részesedéssel. A tévés reklámköltések összege a tavalyi év folyamán 45,6 milliárd forint volt, amely az elsőség ellenére a továbbiakban is csökkenést takar. A második helyen változás állt be: az internet (22,2%) átvette a a második helyet, egy figyelemreméltó 2012-höz képesti növekedéssel. A dobogó harmadik fokára visszaszoruló nyomtatott sajtó (20,3%) ugyan még mindig leszálló ágban van, de a csökkenés mértéke itt is lassult.

 


2014. 04. 14.
A Mondi továbbfejlesztette és optimalizálta HSI (high-speed inkjet) portfólióját.

A nemzetközi papír- és csomagolóanyag-gyártó és kereskedő Mondi Csoport High-Speed-Inkjet portfólió 2.0 elnevezésű legújabb termékcsaládja továbbfejlesztett és optimalizált változat. Az új DNS® high-speed inkjet CF (coated feel) és NF (natural feel) típusok a korábbiakhoz képest nagyobb opacitással rendelkeznek (minimum 93,5%) és nagyobb reprodukálható színtartomány érhető el rajtuk. A DNS® high-speed inkjet CF volumenitása: 1,1 – a DNS® high-speed inkjet NF típusé pedig 1,3.


A DNS® high-speed inkjet CF típus deinking (festéktelenítés) szempontjából „jó” minősítéssel rendelkezik az Ingede intézet tesztmódszere (INGEDE method 11) szerint.


2014. 04. 10.
MAGYAR VONATKOZÁSA IS VAN AZ ÚJ PANTONE-SKÁLÁNAK!

A Pantone színmintakönyvek 2010-ben bevezetett The Plus Series színpalettája 2012-ben 336 színnel, 2014-ben pedig 84 újabb színnel bővült, így a március eleje óta kapható 2014-es kiadás (Artist Edition) most összesen 1761 színt tartalmaz. A Pantone sorozat új művészi kiadású fedőlapja magyar sikert takar. A Pantone cég több ezer portfolió közül a Műcsarnok vezető grafikusának, Andorka Tímeának az Optika/Kromatika című plakáttervét használja az új színskála értékesítésénél.2014. 04. 10.
Új Horizon stancoló gép bemutatása.

Az Interpack csomagolásipari kiállításon mutatja be a japán Horizon RD-4055 elnevezésű stancológépét. Az új berendezés jól illeszkedik az eddig megismert más Horizon továbbfeldolgozó és kötészeti gépekhez. Legnagyobb teljesítménye 6000 ív óránként a 400 x 550 mm-es maximális formátumnál.


A flexibilis stancaformát a felső mágneses hengerre rögzítik.Tekintse meg a következő filmet is!
http://www.youtube.com/watch?v=OfiKe3iugEo
2014. 04. 10.
„Kattintható papír”: interaktív megoldás a Ricoh-tól.
A Ricoh Europe PLC 2014. április 8-án bejelentette, hogy a Clickable Paper™ (Kattintható papír) technológiája kereskedelmi forgalomba kerül Nyugat-Európában és a bevezetése országról-országra folyamatosan történik, így hamarosan Magyarországon is elérhetővé válik. 

A Kattintható papír egy különleges interaktív, felhőalapú megoldás, ami összeköti az online és az offline világot. Az olvasónak csak le kell töltenie okostelefonjára vagy táblagépére egy ingyenes App-ot, és a nyomtatott anyagokra kattintással azonnal hozzáférhet a digitális tartalmakhoz.

A Kattintható papír a Ricoh Innovations, Inc. által kifejlesztett Ricoh vizuális kereső és képfelismerő technológiáján alapszik. A „Kattintható papír” logót rá lehet nyomtatni az oldalra, hogy informáljuk az olvasót arról, hogy a képek további interakciós lehetőségeket rejtenek, de a technológiának nem feltétele, hogy vizuális jeleket helyezzünk el a kinyomtatott anyagon.

Tekintse meg a következő filmet is!
http://www.youtube.com/watch?v=ZNviz8s4_Fs
2014. 04. 07.
Ideje a 21. század korszerű lupéjára váltani!

Az egyesült királyságbeli Centurfax az Ipex 2014 kiállításon mutatta be legújabb, DigiLoupe nevű digitális nyomatvizsgáló eszközét. A DigiLoupe korszerű, CCD-kamerával ellátott nagyító, melynek 2,7 hüvelykes TFT LCD kijelzőjén 10-40-szeres nagyításban (a nagyítás egyszerűen állítható) lehet vizsgálni a nyomatképeket. Az eszköz beépített fényforrással rendelkezik, és USB kimeneti portja van, mely révén JPEG fájlformátumban számítógépre menthetők ki a vizsgált 1600 x 1200 pixeles képek. Az eszközök kijelzőjén lehetőség van két kép - egy eltárolt és egy aktuális kép - közvetlen összehasonlítására is.


A nyomógépeken dolgozó szakemberek és a géptermi minőség-ellenőrök világszerte az „ódivatú” fém, vagy műanyag keretes, úgynevezett gépmester-lupékat használják a nyomatok vizuális értékeléséhez. A modern világban egyre inkább nélkülözhetetlen a nagyobb minőségigényű munkák precíz ellenőrzése, melyhez kiváló eszköz a 21. század lupéja, a DigiLoupe - nyilatkozta Bob Leslie a CCDotmeter (http://www.ccdotmeter.com/) vezetője.

 

2014. 04. 07.
Ökocímke védjegytulajdonosok a hazai papír- és nyomdaiparban.

A magyar Környezetbarát Termék védjegy és az európai ökocímke rendszer hazai működtetését végző Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. www.kornyezetbarat-termek.hu honlapján közölt, 2014.02.03. frissítésű adatok alapján, Magyarországon összesen 61 cég rendelkezik a fenti tanúsítványokkal. Ebből papír- és nyomdaipari vonatkozású cég jelenleg négy van. Közülük egynek, a Zrínyi Nyomda Zrt.-nek van Eu ökocímke tanúsítvánnya, Környezetbarát termék védjegy-használati jogosultsággal pedig a Hartmann Hungary Kft.; a Latorica Kft. és a Ricoh Hungary Kft. rendelkezik.


2014. 04. 03.
A használt papír széttépése, roncsolása rövidíti a papír rostjait!

Az ERPC (European Recovered Paper Council) a lent látható posztert tett közzé, melyben felhívja a figyelmet, hogy mely dokumentumokat célszerű széttépni és melyeket nem. Az eredetileg az Amerikai Erdő- és Papíripari Szövetség által kezdeményezett poszter-kampány a papír újrahasznosítás továbbfejlesztését célozza elősegíteni. A használt papír széttépése, roncsolása ugyanis rövidíti a papír rostjait, míg az elhasznált ép papírlapoknál a rostok hosszúak és erősek maradnak, így jobban alkalmasak új papír előállítására.2014. 04. 03.
Konica Minolta B2-es íves UV-inkjet nyomógép-bemutató az Ipex 2014-en

A március 29-én befejeződött IPEX 2014 kiállításon látható volt a Konica Minolta íves digitális nyomógépe: a japán Komorival közösen fejlesztett KM-1 elnevezésű, B2-es formátumú, négyszínes, UV-inkjet gép. A KM-1 felbontóképessége: 1200 x 1200 dpi, teljesítménye egyoldalas nyomtatásnál 3300 ív/óra, duplex (kétoldalas) nyomtatásnál a teljesítmény feleződik. A feldolgozható mázolt és mázolatlan nyomathordozók vastagság-tartománya: 0,06–0,45 mm. 


Tekintse meg a következő filmet is!
http://www.youtube.com/watch?v=jXNl0v6UVt0&list=PLVL9uL3-t3EhEEs-IxSFZcf-YChzrOk8e&index=2
2014. 04. 03.
Az Eurojet Hungária Kft. közös szakmai nyílt napot tartott a Reactor Kft.-nél.

Az Eurojet Hungária Kft. közös szakmai nyílt napot tartott a Reactor Kft.-nél, ahol munka közben lehetett ismerkedni egy Summa F1612 tekercs és tábla vágóasztallal. A Reactor Kft. dolgozói elmondták szakmai tapasztalataikat, operátori véleményeiket és bemutatták a berendezést termelés közben.


Az eseményen készült képeket megnézheti ESEMÉNYEK című rovatunkban. 2014. 03. 31.
Billboardba rejtett elvihető tárgyak.

Az új-zélandi üdítőital gyártó, az L&P rendhagyó kültéri megjelenéssel promotálta márkáját; a forgalmas utcákon elhelyezett hirdetőtáblákba strandpapucsokat és törölközőket helyezett, amiket a járókelők magukkal vihettek. 


Tekintse meg a következő filmet is!
http://www.youtube.com/watch?v=jehS6BXu1bA
2014. 03. 31.
Termelésbe áll a világ első Xeikon Trillium digitális tekercsnyomógépe.

A Xeikon március 25-én az IPEX 2014 kiállításon jelentette be, hogy első Trillium nyomógépe a francia TagG Informatique csoport direct mail és tranzakciós nyomdájában áll termelésbe. A Trillium folyékony toneres elektrofotográfiai technológiával dolgozó tekercsnyomógép, melyről a Nyomdavilág „Xeikon Trillium – az inkjet kihívója?” című összeállításában számoltunk be először. A TagG-nál üzembe álló Trillium nyomógép egy 50 cm-es tekercsszélességű, 4+4 színes konfiguráció, amely 60 m/perc sebességgel, 1200 dpi felbontással nyomtat.


Tekintse meg a következő filmet is!
http://www.youtube.com/watch?v=KLim0wFv9RI
2014. 03. 27.
Új lehetőségek a digitális nyomtatás számára: inkjet festék hőformázott termékekhez.

Dinamikusan nő a nagy formátumú, hőformázott színes termékek alkalmazása, melyek műanyag lemezek felmelegítésével és vákuumformázásával készülnek. Az LFP gyártók a műanyag alaplemezek inkjet eljárással történő előnyomtatására speciális hő- és nyúlásálló festékeket fejlesztettek ki. Ilyen a Fujifilm legújabb, 2014. március 20-án bejelentett, Uvijet KV típusnevű, UV-száradású inkjet festéke, amely 300-400%-os nyúlási képességgel és megfelelő hőállósággal rendelkezik. A Fujifilm Broadstairs-ben működő üzemében (Fujifilm Sericol UJ Limited) gyártják ezeket a festékeket, melyeket az Acuity Advance Select és Acuity Advance Select HS síkágyas nyomtatókhoz fejlesztettek ki. 


 

A hőformázásról nézze meg a következő EFI Vutek videofilmet!

http://www.youtube.com/watch?v=yfVvHgyrhWc


2014. 03. 27.
Újabb hazai nyomdák szereztek FSC COC tanúsítványt.

Az P&E KFT. adatbázisa szerint (melyet a www.fsc.org honlapon nyilvánosságra hozott adatok szerint aktualizál havonta) 2014 februárjában újabb két hazai nyomdaipari cég: az iPress Center Hungary Kft., és a Generál Nyomda Kft. szerezte meg az FSC COC tanúsítványt. Az FSC tanúsított hazai papír- és nyomdaipari cégek száma jelenleg 65, ami az összes hazai FSC COC tanúsított szervezet 42%-a. Az FSC 2014. 03. 17-i adatai szerint a világ összes FSC tanúsított erdőterületének nagysága 181 millió hektár, az FSC COC tanúsított szervezetek száma pedig 27 564.


A két hasonló tanúsítási rendszer, az FSC és a PEFC statisztikai adatait az alábbi diagram mutatja (Magyarországon jelenleg tíz PEFC COC tanúsított papír-, illetve nyomdaipari cég van).


2014. 03. 27.
MEKKORA A VILÁG CÍMKEPIACA?

Az AWA (Alexander Watson Association) becslése szerint a világ címkepiacának nagysága 50 milliárd négyzetméter (több mint Magyarország területének fele) volt 2013-ban. Az előrejelzések 2014-2018 között a címkepiac 4%-os éves növekedésével számolnak. A címketípusok szerinti megoszlás a következő: • öntapadó: 38% • ragasztós: 39% • sleev: 16% • in-mould: 2% • egyéb: 5%
Vissza a főoldalra

ÍRJON NEKÜNK

Név:
E-mail:
Üzenet:

Copyright 2013
Üzemeltető: Print Consult Kft.
Design & codes: Venturi

FAQJogi nyilatkozatAdatvédelem