A logókra kattintva tekintse meg partnereink hirdetéseit!

Hírek

Hírek menüpontunkban aktuális papír-, nyomda- és kapcsolódó iparágakat érintő híreket adunk közre.


2014. 06. 02.
Az amerikai Spartanics megjelenése az európai piacokon
Az 1963-ban alapított amerikai vállalkozás különböző stancoló és címke feldolgozó gépeiről és berendezéseiről nevezetes. A német Chromos GmbH-val történt megállapodás alapján a legújabb lézeres címkestancoló gépsorok most az európai piacokon is megjelenhetnek. A Label Laser elnevezésű berendezés 210-350 mm pályaszélességű digitálisan nyomtatott tekercsek stancolását vagy kimetszését végzi el lézersugár segítségével. A Spartanics cég műanyag kártyák kivágására is gyárt lézeres berendezéseket.

2014. 05. 29.
Jól indult idén az Axel

Az Axel Springer történetében először több bevételt termelt a digitális tér, mint az offline szegmens. A konszolidált árbevétel az idei első negyed évben 4,4 százalékkal lett több, mint a tavalyi év azonos időszakában –  áll a World of Print oldalán. 692 millió eurót tett ki a vállalat forgalma, a több mint 13 százalékkal gyarapodó adózás előtti eredmény pedig 118 millió euró lett. A 2014-es évtől a vállalat igazgatósága további erősödést vár, a print szegmens várható példányszámcsökkenése dacára is. 


2014. 05. 29.
A lopott gyümölcs íze finomabb?

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület és a fesztiválrendező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) kérdőíves felmérést készített áprilisban a 21. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a fesztivállátogatók e-könyv olvasási szokásairól – olvasható az MKK honlapján.


A felmérés eredményeivel kapcsolatban Zentai Péter László, az MKKE igazgatója a következőket mondta: „a mostani felmérés alapján amennyire örvendetes, hogy az újdonságok iránt fogékony fiatal korosztály körében egyre elterjedtebb a korszerű e-könyvek használata, azaz az olvasáskultúra a digitális térben sem szorul vissza, olyannyira megdöbbentő szembesülni azzal, hogy az elvileg legtudatosabb állampolgárok, a felsőfokú végzettségűek jelentős része számára szinte teljesen közömbös, hogy olvasnivalójukat legális vagy illegális forrásból szerzik-e.”

2014. 05. 26.
Fespa Digital: bemutatták az új Canon Océ Arizona 6100 nyomtatót

Az új síkágyas digitális nyomtatót a merev  lemezű  nyomathordozókhoz optimalizálták. A legnagyobb nyomtatható formátum 250 x 305 cm. A nyomtatás   27 000 piezo-elektromos működtetésű fúvókákkal történik, a már megismert Océ Varidot technológiával. Nyomtatási teljesítmény 155 m2/óra. A nagyméretű nyomathordozók be- és kirakását pneumatikus működtetésű kiszolgáló asztalok gyorsítják és könnyítik meg. A nyomtatási folyamat alatt a nyomathordozót vákuum asztal rögzíti.


2014. 05. 26.
Contitech Elastomer: napelemek gyártása flexónyomtatással
A német cég az általuk fejlesztett Conti Laserline berendezéssel olyan flexó nyomóformát készített, amely alkalmas napelemek gyártására, nyomdai technológiával. Az új technológiát a német Fraunhofer Intézettel együttműködve  dolgozták ki. A Conti Laserline lézersugárral közvetlen úton vési ki a flexó nyomóformát, így nem szükséges utókezelés vagy vegyszeres beavatkozás. A nyomtatás speciális, fém részecskéket is tartalmazó festékkel történik.  Ez a kísérleti projekt új lehetőségeket nyithat meg a flexónyomtatás számára.

2014. 05. 23.
X-Rite eXact spektrofotométer új szkennelési lehetőséggel

Az X-Rite május 21-én bejelentette, hogy megvásárolható az eXact Scan új opció, amely kiterjeszti az X-Rite eXact spektrofotométeres platform funkcionalitását: gyorsabbá, hatékonyabbá teszi a géptermi színmérést.


 


További információk: Boncza Attila, area sales manager CEE X-Rite, +36 30 563-3848


 

 

 

Tekintse meg a következő filmet is!
http://vimeo.com/95951094
2014. 05. 22.
Megjelent a HP Scitex Corrugated Press

A HP az Interpack kiállításon mutatta be legújabb HP Scitex Corrugated Press berendezését, amely 600 m2/óra maximális sebességgel képes nyomtatni közvetlenül hullámkarton-lemezekre, 25 mm-es maximális vastagságig. A legnagyobb nyomtatható terület: 1,6 x 3,2 méter. A HP Scitex Corrugated Press automatikus lemezberakóval rendelkezik, amely négy tábla egyidejű kezelésére alkalmas.


A HP Scitex Corrugated Press műszaki adatlapja az alábbi linken tekinthető meg!

http://www.hp.com/hpinfo/newsroom/press_kits/2014/HPatInterpack/Scitex15000_Data.pdf

2014. 05. 22.
A Canon új inkjet tekercsnyomógépe standard mázolt ofszetpapírra nyomtat

A Canon bejelentette legújabb, 762 mm tekercsszélességű 4+4-színes inkjet tekercsnyomógépét, az Oce ImageStream 3500 típust, amely 160 m/perc maximális nyomtatási sebességgel, 1200 x 600 dpi felbontással, változó (3, 5, 7, 9 és 12 pikoliteres) cseppméretekkel nyomtat standard mázolt ofszetpapírra (nincs szükség speciális felületkezelésű inkjetpapírra).2014. 05. 19.
A POLAR bemutatta a EasyLoad 7S ki-és berakó egységet vágógépekhez
A német POLAR cég már sok évtizede gyárt egyenesvágógépeket és kiegészítő egységeket. A nemrég megrendezett POLAR Pace Days rendezvényen mutatták be legújabb  EasyLoad 7S be- és kirakóegységüket, mellyel a vágási munkát végző személy jelentősen tehermentesítő. A rendszerbe automatikus rázó- és ívkiütőasztal integrálása is lehetséges. A feldolgozható ívek maximális formátuma 121 x 162 cm lehet.

 

Tekintse meg a következő filmet is!
http://tiny.cc/EasyLoad
2014. 05. 19.
Kartondobozok ellenőrzése ragasztógépen

Az EyeC GmbH nyomtatásellenőrző és -felügyelő rendszereket fejleszt és gyárt. Az Interpack kiállításon mutatták be a már ragasztott kartondobozok ellenőrzésére szolgáló rendszerüket. Az EyeC ProofRunner Carton Retrofit segítségével a dobozragasztások minősége teljes körűen ellenőrizhető. A maximális vizsgálati sebesség 500 m/perc. A vizsgálat során a hibásnak minősített kartondobozok eltávolításra kerülnek. Az ellenőrzések adatait a berendezés rögzíti az utólagos elemzések számára. Az új ellenőrző egység a dobozragasztó gépekre utólag is felszerelhető.


2014. 05. 19.
Jubileumi kiállítás Haiman György emlékére
Haiman György születésének 100. évfordulójára rendezett emlékkiállításra meghívó a nyomdásztársadalomnak, amelynek megnyitója 2014. május 28-án 17:00 órakor lesz a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A meghívó itt látható


2014. 05. 14.
Új fókuszpontok a 2016-os drupára.

A drupa kiállításokat szervező Messe Düsseldorf bejelentette, hogy a 2016. május 31. és június 10. között megrendezésre kerülő következő világkiállításon nagyobb hangsúlyt kap a cross-media és az új technológiák, mint például az ipari és a 3D nyomtatás, vagy a nyomtatott elektronika. A drupa 2016 igazgatója, Sabine Geldermann ugyanakkor kijelentette, hogy a vásár „szíve” továbbra is a „print technológia” lesz, mint a drupa több mint 60-éves történetében mindig.


2014. 05. 14.
Kodak: jelentős siker a Sonora process free CTP nyomólemez.

A Kodak második generációs Sonora „process free” lemeztechnológiájának sikeréről számol be: korábban azt tervezték, hogy négy év alatt érik el az 1500-as vevőszámot – ezzel szemben kevesebb, mint egy év alatt már 900 vevőjük van.


A Sonora negatív működésű termolemez (spektrális érzékenyég: 800-850 nm), elektrokémiailag érdesített és anódosan kezelt alumínium alaplemezzel, amely a levilágítás után közvetlenül a nyomógépbe helyezhető. Jelenleg íves ofszetnyomtatáshoz (10 000-ig), heat-set tekercsofszet-nyomtatáshoz ((200 000-ig) és íves UV-ofszetnyomtatáshoz (10 000-ig) állnak rendelkezésre Sonora nyomólemezek.

Tekintse meg a következő filmet is!
http://www.youtube.com/watch?v=Dmy167ABd3E
2014. 05. 12.
A KBA nyomatszárítási technológiája

 


A német KBA nyomdagépgyár nyomatszárítási technológiáját a következők jellemzik: gyors és biztonságos nyomatszárítás, a szárító egységeinek könnyű szerelhetősége, a kész nyomatok azonnali továbbfeldolgozási lehetősége.


Tekintse meg a következő filmet is!
http://www.worldofprint.de/flashpopup.php?NID=988
2014. 05. 12.
A Stora Enso új kraft csomagolópapír termékei

A Stora Enso új papírcsaládot hozott a piacra, olyan célokra, ahol a papírnak nagy fizikai terhelésnek is meg kell felelnie. A Lenno-Kraft elnevezésű anyagot fehér, egy oldalon simított változatban gyártják. 90, 110 és 140 g/m2-tömegekben állnak rendelkezésre, a felhasználási célnak megfelelően. Az új papírtípus  kiváló opacitással, nagyon jó szakító- és tépőszilárdsággal, valamint kiváló nyomtathatósági tulajdonságokkal rendelkezik. Felhasználható bevásárlótáskák, zacskók, borítók készítéséhez. A Lenno-Kraft laminálható, lakkozható és kasírozáshoz is alkalmas.


2014. 05. 08.
Öregedést szimuláló zubbonnyal ugrott meg a lap értékesítése.

Az El Tiempo kolumbiai napilap a Sancho BBDO ügynökséget bízta meg azzal, hogy promotálja a kiadványt. A reklámügynökség egy szellemes ambient reklámkampánnyal – egy jó értelemben vett elrettentéssel – kiugróan tudta megnövelni az El Tiempo lapszám értékesítését. 


A kommunikációs cég egy speciális öltözéket készített, melyet a főváros egyik bevásárlóközpontjában a járókelőkkel próbáltatott ki, azt demonstrálva, milyen nehézségekkel jár az idősebbeknek a legalapvetőbb tevékenységek végrehajtása is. A kampánnyal arra próbálta felhívni a figyelmet, ha az emberek sportolnak, akkor mindez elkerülhető, és jobb kondícióban tudják tartani a testüket.

Tekintse meg a következő filmet is!
http://www.youtube.com/watch?v=oT03zsF6HK4
2014. 05. 07.
A digitális nyomtatás növekedése a következő években is erős marad.

A Smithers Pira The Future of Digital Printing to 2024 című, 2014. április 4-én publikált piaci tanulmányának adatai szerint a digitális nyomtatás világpiacának nagysága 2013-ban 131 milliárd USD volt, amely egyenértékű 1,13 trillió A4 nyomtatott oldallal. A tanulmány előrejelzése szerint a digitális világpiac értéke 2024-re eléri a 2013-as érték 225%-át. A tanulmány megállapítja, hogy az elektrofotográfia a piac fő hozzájárulója, de az inkjet gyorsabban növekszik.
2014. 05. 07.
Új műszaki információk kerültek fel a NYVonline CIKKEK rovatába!

CIKKEK rovatunk a „Papír- és csomagolóipar helyzete”,  az „In-mould címkék ofszetnyomtatással”  valamint a „Kitekintés. Adatok, trendek Ausztrália nyomdaiparáról” című összeállításainkkal, bővült.


 

Nézze meg új anyagainkat!

 

2014. 05. 05.
Atlantic Zeiser újdonság: Digiline Single 450
Az Interpack 2014 kiállításon mutatja be a német Atlantic Zeiser, azt az új fejlesztésű gépsorát, amelyet a gyógyszer csomagolóanyagok nyomtatásához alakítottak ki. Az Omega UV inkjet nyomtatófejekkel viszik fel a megfelelő információkat a karton dobozok felületére. A nyomtatási sebesség 30-60 m/perc, amely 120-240 tipikus gyógyszer doboz előállításának felel meg.

Az új gépsort ellenőrző kamera rendszerrel is felszerelték.

Az Atlantic Zeiser Digiline Single 450 gépsor nagy biztonságot ad a gyógyszer csomagolóanyagok gyártásánál.

2014. 05. 05.
Újdonság a Marabu cégtől
A Marabu cég az inkjet technológiához fejleszt és gyárt festékeket. Legújabb termékük, melyet a közelgő FESPA kiállításon mutatnak be, a Marashield UV elnevezésű anyag, amelyet folyékony film laminálási technológiához alakítottak ki. Az új anyag jellemzői a kiváló tapadósági tulajdonságok (üvegnél is), a relatív alacsony termelési költségek, valamint az igen jó fényesség-hatás. A Marashield WA anyagot flexibilis anyagok felületnemesítéséhez hozták létre a Marabu fejlesztői.

2014. 04. 30.
A Xerox bejelentette Versant™ 2100 Press típusnevű új berendezését.

A Xerox új termelő szintű, középkategóriás, elektrofotográfiai nyomógépet jelentett be, melynek típusneve: VersantTM 2100 Press. A Xerox leírása szerint az új berendezésre a sebesség, a képminőség és az automatizáltság kiváló kombinációja jellemző. A VersantTM 2100 Press a belépő szintű J75 és a Color 800/1000, illetve az iGen nyomógépek között helyezkedik el. Felbontása 1200 x 1200 dpi (10 bit-ig), a nyomtatáshoz alacsony olvadáspontú EA Dry tónert használ. Az új berendezést két EFI Fiery front end-el látták el (Xerox EX 2100 és EX-P 2100). A nyomógépet 75-250 ezer nyomat/hó átlagos terhelésre ajánlják.


A Xerox július 1-től kezdi meg a VersantTM 2100 Press megrendeléseinek felvételét, harmadik negyedéves szállítással.


Tekintse meg a következő filmet is!
http://www.youtube.com/watch?v=xVP6uAP3lvA
2014. 04. 30.
Az íves és a heat-set nyomtatás új szabványának főbb változásai.

2013. december 12-én jelent meg az íves és a heat-set nyomtatásra vonatkozó szabvány harmadik kiadása, amely nyolc új papírtípusával jobban igazodik a jelenlegi piaci papírtípus-választékhoz. A nyolc új nyomathordozóhoz természetesen nyolc új gamut is tartozik (az alap és másodlagos színek CIELAB színinger-jellemzőivel megadva), és a szabvány új TVI (tone value increase: kitöltésiarány-növekedés) görbéket is bevezetett. A tűrések nagysága nem változott, de újdonság, hogy az új szabvány a CIE 1976 színinger-különbségekkel megadott tűrések mellett tájékoztató jelleggel feltünteti a dE 2000 értékeket is.


A Nyomdavilág 2014/3 számában részletesebben foglalkozunk a változásokkal. Keresse a 2014. június 30-án megjelenő Nyomdavilág printet!


ISO 12647-2:2013 Graphic technology - Process control for the production of half-tone colour separations, proof and production prints - Part 2: Offset lithographic processes.


2014. 04. 28.
Novák Miklós a Xerox Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója interjút adott a Nyomdavilág Online-nak.

„A Xerox már 75 éve van jelen a világpiacon…Magyarországon mi vagyunk az úttörői ennek az iparágnak, itt több mint 20 éve tevékenykedünk…31 különböző nyomdaipari géptípusunk van, melyekből összesen több mint 500 működik Magyarországon…Új trend látható, elindult az inkjet megoldások felé a piac…”


 

A teljes interjút nézze meg weboldalunk KÁVÉHÁZ rovatában!

2014. 04. 28.
Magyar Lapkiadók Egyesülete - Az intelligens újság

 A Magyar Lapkiadók Egyesülete - Az intelligens újság címmel sajtóreggelit tartott a Vogue hajón, a Canon Magyarország Kft. támogatásával. 


A sajtótájékoztatón készült képeket megtekintheti ESEMÉNYEK című rovatunkban.


2014. 04. 28.
A manroland web systems GmbH és a Kodak megállapodása.

A két vállalkozás abban állapodott meg, hogy Kodak Prosper S20 és S30-as inkjet benyomóműveket fognak felszerelni a manroland tekercsofszet nyomógépeire. A Kodak Stream-Inkjet technológia segítségével így megoldható a napilapok és más kiadványok megszemélyesítése.  Az inkjet nyomtatással felvitt QR kódokkal pedig újszerű reklám megoldások valósíthatók meg. A német Bild Zeitung napilap ezzel a megoldással szeretne „hidat” létrehozni a nyomtatott és a weben megjelenő kiadások között. A későbbiekben a már működő tekercsofszet nyomógépekre is lehetőség lesz a Kodak inkjet nyomtatófejek utólagos felszerelése.


A képen Kodak inkjet nyomtatófej látható egy manroland tekercsofszet nyomógépen.

2014. 04. 28.
Heidelberg Digital – egy új üzletág az új technológiához.

A Heidelberg nyomdagépgyár, több partnerrel közösen fog a jövőben együtt dolgozni, hogy új lehetőségeket találjanak az inkjet technológia gyakorlati alkalmazására.  Ezekkel a megoldásokkal a Heidelberg Digital részleg új piaci szegmenseket kíván elfoglalni. E törekvések egyik első terméke a Synerjetix elnevezésű berendezés és a hozzá kapcsolódó digitális nyomtatási technológia. A Synerjetix berendezéseket a flexónyomtatással kombinálva, kis példányszámú különleges termékek felületének nyomtatására hozták létre. A Heidelberg Digital a jövőben a Fujifilm-mel és a Gallus-szal szorosan együttműködve végzi kutató-fejlesztő munkáját.


A  német flyeralarm online nyomda lesz az első alkalmazója a Heidelberg „4D” nyomtatási technológiának.

2014. 04. 24.
Az Axel Springer új alkalmazást vezetett be: olvasást gyorsító program.

Az Axel Springer a bild.de hírportálján elsőként vezetett be egy „olvasásgyorsító” alkalmazást, melyet a bostoni székhelyű szoftverfejlesztő Spritz cég dolgozott ki. A megoldás lényege az, hogy a program egy online cikk szavait egymás után vetíti ki és minden szóban egy betűt pirosra is színez. Ennek eredményeképpen a felhasználó a percenkénti átlagos 220 szó helyett akár ennek dupláját is képes elolvasni.


Az amerikai Spritz fejlesztése itt található meg, ahol az olvasó maga is kipróbálhatja, és megítélheti az olvasásgyorsító programot.


2014. 04. 24.
A NYOMTATOTT KÖNYV OLVASÁSA MÉG MEGHATÁROZÓ!
A Harris Poll 2014. március 12-17. között  készített felmérése szerint az amerikai felnőttek 54%-a olvas e-könyvet, másrészről viszont az eredmények azt mutatják, hogy a nyomtatott könyv még uralkodó. A megkérdezettek közel fel (46%-a) csak nyomtatott könyvet olvas, 16%-a több nyomtatott könyvet olvas, mint e-könyvet és 17% körülbelül ugyanannyi nyomtatott könyvet olvas, mint, e-könyvet. Mindössze 6% nyilatkozott úgy, hogy könyvet csak elektronikus formában olvas. 

 

Az e-könyv piaci aránya az Egyesült Államokban lényegesen nagyobb, mint Európában. Az MKKE (Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése) adatai szerint Magyarországon 2013-ban a nem papíralapú könyvek (az ún. digitális könyvek, valamint az e-könyvek) forgalma a teljes könyvforgalom 2%-át közelítette meg (1,96%).

 


2014. 04. 17.
Európa világelső a papír újrahasznosításban.

A papíripar a legnagyobb újrahasznosító Európában. Az ERPC (European Recovered Paper Council) adatai szerint a papír újrahasznosítási kapacitás az elmúlt 15 évben megduplázódott Európában. A papír újrahasznosítási arány már évek óta világrekordnak számít – 2012-ben 71,7%-ot ért el. 


Néhány további adat az európai papír újrahasznosítással kapcsolatban: • az újságok 90%-át újrahasznosított papírra nyomtatják  • a hullámkarton dobozok 90%-a újrahasznosított rostokból készül  • a felhasznált papír 72%-át küldik újrahasznosításra  • az új papír és karton előállításához felhasznált rostanyag 54%-a visszagyűjtött papírból származik.


2014. 04. 17.
Tulajdonosváltás a Flint Csoportnál.

A nyomda- és csomagolóipar egyik vezető szállítójának új tulajdonosa lesz. A Goldman Sachs Kereskedelmi Bank Divíziója és a Koch Equity Development LLC felvásárolta a Flint Group részvényeinek 100%-át a CVC Capital-től. A tranzakció várhatóan 2014 második felében zárul le. A Flint csoport menedzsmentje reményekkel várja az új tulajdonost és ennek az új helyzetnek a lehetőségeit – nyilatkozta Antoine Fady, a Flint Csoport vezérigazgatója.
Vissza a főoldalra

ÍRJON NEKÜNK

Név:
E-mail:
Üzenet:

Copyright 2013
Üzemeltető: Print Consult Kft.
Design & codes: Venturi

FAQJogi nyilatkozatAdatvédelem