A logókra kattintva tekintse meg partnereink hirdetéseit!

Hírek

Hírek menüpontunkban aktuális papír-, nyomda- és kapcsolódó iparágakat érintő híreket adunk közre.


2014. 06. 23.
Bemutatkozik az új Wifag –Polytype Technologies AG vállalkozás
A nagy múltú svájci Wifag cég legújabb fejlesztési iránya a nyomtatott elektronika berendezéseihez és technológiájához kapcsolódik. Egy gyári rendezvényen mutatták be a szakembereknek a Techma-4 elnevezésű, kísérleti nyomógépüket, amely inkjet technológiával nyomtat nagyon vékony fóliákra. Az így elkészített elemeket az elektronikai ipar fogja alkalmazni. Az új vállalkozás saját fejlesztésű inkjet festékekkel dolgozik. Az új technológia iránt jelenős az érdeklődés  Kínában, az USA-ban és Németországban – írja egy sajtóközlemény.

2014. 06. 19.
Az MFKI Környezet Konferenciáján a papíripar környezettudatosságát népszerűsítette az Antalis Hungary Kft.

Az Antalis Hungary Kft. 2009-ben, az alapításkor csatlakozott a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara (MFKI) által kezdeményezett Környezet Chartához. Ünnepélyes keretek között akkor 70 cég képviselője látta el aláírásával a chartát és az óta minden évben egyre több tagvállalat csatlakozik hozzá, mára 102 aláírója van. Az aláírással a tagvállalatok kifejezik társadalmi szerepvállalásukat az élhető környezet megteremtésében, a meglévő természeti értékek védelmében és a környezet jobbá tételében. Vállalják, hogy erőfeszítéseket tesznek az általuk esetlegesen okozott környezetterhelés csökkentésére. Ennek érdekében üzleti tevékenységük során környezettudatos magatartást tanúsítanak az EU környezetpolitikájának alapelveit szem előtt tartva, melyek: elővigyázatosság, tervszerűség, integráció, megelőzés, társadalmi részvétel. 


A Charta 2009-es kibocsátása óta minden évben megrendezésre kerül a Környezet Konferencia. Az idei konferencián tartott előadásában az Antalis Hungary Kft. az iparág és azon belül az Antalis környezettudatos szemléletét népszerűsítette.

2014. 06. 19.
Közel 3%-kal csökkent az európai nyomdafesték-piac 2013-ban.

Az Európai Nyomdafestékgyártók Szövetségének (EuPIA) 2013-as évre szóló piaci statisztikai jelentése szerint az európai nyomda- és lakkfestékpiac 2013-ban közel 1 millió tonna volt (976 ezer tonna), amely értékben 3,2 millió euró forgalmat jelentett. A 2013-as forgalom volumen 3,2%-os értékben pedig 3,3%-os csökkenést jelent a 2012-es évhez viszonyítva.


A teljes európai nyomdafestékpiaci forgalom kétharmadát nyolc ország (Németország, Olaszország, Egyesült Királyság, Franciaország, Spanyolország, Lengyelország, Oroszország és Törökország) adta – ezek között Németország egymaga a forgalom 24%-át tette ki. Az említett országok közül kettő kivételével csökkent a festékfelhasználás – legnagyobb mértékben az Egyesült Királyságban (-9,2%). Lengyelországban és Törökországban viszont 3,5%-kal, illetve 8,5%-kal nőtt a nyomdafesték forgalom értéke. Magyarország az európai nyomdafestékpiac forgalmának 1,2%-át jelenti.


2014. 06. 16.
Kodak: új Prosper 6000 digitális nyomógép
A Kodak a Prosper 6000-rel egy teljesen új inkjet nyomógépcsalád első tagját mutatta be. Jelenős változtatások tapasztalhatók a nyomathordozó továbbítás, a szárítórendszer és az inkjet nyomtatófejek területeken  az új digitális nyomógépnél. A nyomógép vezérlését az intelligens megoldásúnak nevezett IPS (Intelligent Print System) végzi, mely a nyomtatás során ellenőrzi a nyomtatás minőségét és az illeszkedés pontosságát. Az új digitális nyomógépen 300 m/perc nyomtatási sebesség is elérhető. A Kodak Prosper 6000-t hagyományos ofszetüzemeknek is ajánlják  magas minőségű akcidens nyomtatáshoz.

2014. 06. 16.
A Marabu új megoldásai ezüst felületek létrehozásához
A Marabu a Fespa Digital kiállításon mutatta be legújabb UV-sugárzásra száradó ezüst inkjet festékét amellyel homogén felületek is létrehozhatók. Az új Metalics festék az Ultrajet-DLE-A festéksorozat része, így UV-LED szárítási megoldásoknál is sikeresen alkalmazható. Egy másik Marabu újdonsággal a vizes Maquajet DA-E inkjet festéksorozattal kiváló színintenzitás és tapadás érhető el a legkülönbözőbb nyomathordozókon. A kiállításon az érdeklődők az új festéktípusokat különböző inkjet nyomtatókon, működés közben tanulmányozhatták.

2014. 06. 16.
Horváth Mihály a Regiszter Plakát Nyomda Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatója interjút adott a Nyomdavilág Online-nak.

„A reklámpiac print része sajnos folyamatosan csökkent az elmúlt időszakban…de a nagy mínuszokból úgy tűnik, most kicsit felfelé tudunk kapaszkodni…fokozódik a vásárlási kedv…hála istennek most rengeteg munkánk van…én nem vagyok „technológia-kötött”… ma is úgy érzem jó döntés volt a három technológia melletti elkötelezettség – ez gazdaságilag is eredményes három lábon állást biztosít…”


 

A teljes interjút nézze meg weboldalunk KÁVÉHÁZ rovatában!

2014. 06. 12.
A Xerox erősít az inkjet területen

Ismeretes – ahogyan hírek rovatunkban 2013. március 1-én mi is beszámoltunk róla –, hogy a Xerox 2013 februárjában felvásárolta az inkjet megoldások tervezésének, gyártásának és kereskedelmének egyik vezető cégét: a francia Impika-t. A Xerox most egy újabb, több millió dolláros beruházást eszközölt az Impika dél-franciaországi Aubagne főhadiszállásán. A „Minden a vevővel kezdődik és a vevővel is fejeződik be” szlogennel nyitották meg az új 8454 m2-es alapterületű bemutatótermet, melyben az Impika iPrint Compact, az iPrint Reference, az iPrint Extreme, valamint az iEngine 100 és 100L berendezések működés közben tekinthetők meg.
2014. 06. 12.
Carta Dedica: a Metsä Board új „food contact” kartonja

A Metsä Bord, Európa vezető kartongyártója új, nagy volumenitású, elsődleges rostokból készített kartont fejlesztett ki az élelmiszerszolgáltató ipar számára. A Carta Dedica típusnevű új kartonok biztonságosak az élelmiszerekkel, folyadékokkal való érintkezésnél, kiváló a formázhatóságuk, így jól alkalmazhatók kávéspoharak, papírtálcák, dobozok készítéséhez éppúgy, mint általános élelmiszercsomagolási alkalmazásokhoz. A márka két változatban kapható: az egyik kaolinos mázolású, a másik mázolatlan. A Metsä Bord állítása szerint a karton újrahasznosítható, biodegradálódó, továbbá a gyártásához és a szállításához kevesebb alapanyagot és energiát használnak fel.Tekintse meg a következő filmet is!
http://www.youtube.com/watch?v=3CBoBbIeU_g&feature=youtu.be
2014. 06. 10.
Heidelberg világpremier: az új szupergyors nyomógép bemutatása
250 meghívott vendég előtt mutatták be a legújabb Heidelberg Speedmaster XL 145 íves ofszetgépet A korszerű nyomógép 18 000 ív/óra teljesítménnyel dolgozott. A nyomógép további jellemzői: igen alacsony kieső idők, alkalmasság a kis példányszámok nyomtatásához, meghosszabbított szárítókályha a különböző felületnemesítési megoldásokhoz, beépített spektrofotométeres színellenőrző rendszer. A Heidelberg az XL nagyformátumú nyomógép családból eddig már több mint százat értékesített világszerte partnereinek.

2014. 06. 10.
Nagyformátumú, digitális gépsor spotlakkozáshoz
A svájci Steinemann Technology AG több partnerével közösen hozta létre azt a digitális inkjet technológiával dolgozó lakkozó gépet, melynek maximális formátuma 1060 x 750 mm. A „dmax” elnevezésű gépsoron a lakkozási teljesítmény maximuma 10 000 ív/óra, a különböző típusú lakkok felvitele 600 dpi felbontással történik. A folyamathoz szükséges lakkokat a Schmid Rhyner AG  szállítja.  A lakkréteget 20 inkjet nyomtatófej viszi fel a felületre. A lakkréteg vastagsága 4-35 g/m2 között változtatható. Ez az újdonság az inkjet nyomtatás további alkalmazási lehetőségeire hívja fel a figyelmet.

2014. 06. 10.
Sikeres szakmai oktatás
2014. június 5-én a P&E KFT. a Ricoh Hungary Kft.-vel közösen szakmai oktatást tartott, az új ISO 12647-2:2013 szabványról, melyen a 30 fős szakembergárda megismerkedett a szabványos ofszetnyomtatás legújabb előírásaival.

 

Nézze meg a rendezvényen készült fotókat ESEMÉNYEK rovatunkban!


2014. 06. 05.
Az újrahasznosított papír csomagolóanyagok piacának növekedése

Az újrahasznosított anyagok között a papír csomagolóanyagok jelentik a legnagyobb részarányt az összes újrahasznosított csomagolásnak körülbelül 65%-ával. A Smithers Pira The Current State of the Paper Packaging Market jelentése szerint az újrahasznosított papír csomagolások piacán az éves átlagos növekedési aránya (CAGR) 5%-os, értéke 2018-ra eléri a 139 milliárd USD-t.


Az újrahasznosított papírok alkalmazásánál az egyik leggyorsabban növekvő terület az élelmiszer-szolgáltatás (habár a teljes újrahasznosított papír-piacon belüli részaránya jelenleg kisebb, mint 1%).

2014. 06. 05.
Magyar sajtótermékek példányszámai

A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (MATESZ) 2014. I. negyedévi gyorsjelentése alapján, a Magyarországon kiadott sajtótermékek közül a nettó nyomtatott példányszámok szerint, a nem ingyenesen terjesztett legnagyobb példányszámú közéleti napilapok sorrendje a következők: Népszabadság (45 222), Magyar Nemzet (37 780), Népszava (14 464), Magyar Hírlap (7 625). A két legnagyobb példányszámban nyomtatott hazai sajtótermék az ingyenes terjesztésű, hétköznapokon megjelenő Metropol hírújság (nettó nyomtatott példányszám: 367 443), valamint a Helyi Téma közéleti hetilap (nettó nyomtatott példányszám: 526 242).2014. 06. 05.
Termékbemutató az Eurojet-nél

2014. május 28-án tartotta az Eurojet Kft. A HP Latex harmadik generációs nyomtatóinak Magyarországi hivatalos termék premierjét. Tekintse meg a bemutatón készült képeket az alábbi linken: http://www.nyvonline.hu/?id1=esemenyek 


2014. 06. 02.
Színmérés és szabályozás a Müller Martini nyomógépeken

A svájci Müller Martini megállapodást kötött az amerikai Quadtech céggel, hogy az Alprinta, a Concepta és a VSOP tekercsnyomógépeit felszerelik, a Spectra Cam  színmérő és szabályozó rendszerekkel. A Quadtech rendszer a nyomtatás alatt a pálya teljes szélességében folyamatosan méri és rögzíti a különböző színmérési információkat. Az adatok alapján a festékezés szabályozása automatikusan történik. Az új eljárással nemcsak a különböző papír alapú nyomathordozók, hanem fóliák ellenőrzése is lehetséges. A Quadtech külön egységet készített a fóliákra történő nyomtatásnál jelentkező pályafeszültség ingadozások kompenzálására is.


2014. 06. 02.
Az amerikai Spartanics megjelenése az európai piacokon
Az 1963-ban alapított amerikai vállalkozás különböző stancoló és címke feldolgozó gépeiről és berendezéseiről nevezetes. A német Chromos GmbH-val történt megállapodás alapján a legújabb lézeres címkestancoló gépsorok most az európai piacokon is megjelenhetnek. A Label Laser elnevezésű berendezés 210-350 mm pályaszélességű digitálisan nyomtatott tekercsek stancolását vagy kimetszését végzi el lézersugár segítségével. A Spartanics cég műanyag kártyák kivágására is gyárt lézeres berendezéseket.

2014. 05. 29.
Jól indult idén az Axel

Az Axel Springer történetében először több bevételt termelt a digitális tér, mint az offline szegmens. A konszolidált árbevétel az idei első negyed évben 4,4 százalékkal lett több, mint a tavalyi év azonos időszakában –  áll a World of Print oldalán. 692 millió eurót tett ki a vállalat forgalma, a több mint 13 százalékkal gyarapodó adózás előtti eredmény pedig 118 millió euró lett. A 2014-es évtől a vállalat igazgatósága további erősödést vár, a print szegmens várható példányszámcsökkenése dacára is. 


2014. 05. 29.
A lopott gyümölcs íze finomabb?

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület és a fesztiválrendező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) kérdőíves felmérést készített áprilisban a 21. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a fesztivállátogatók e-könyv olvasási szokásairól – olvasható az MKK honlapján.


A felmérés eredményeivel kapcsolatban Zentai Péter László, az MKKE igazgatója a következőket mondta: „a mostani felmérés alapján amennyire örvendetes, hogy az újdonságok iránt fogékony fiatal korosztály körében egyre elterjedtebb a korszerű e-könyvek használata, azaz az olvasáskultúra a digitális térben sem szorul vissza, olyannyira megdöbbentő szembesülni azzal, hogy az elvileg legtudatosabb állampolgárok, a felsőfokú végzettségűek jelentős része számára szinte teljesen közömbös, hogy olvasnivalójukat legális vagy illegális forrásból szerzik-e.”

2014. 05. 26.
Fespa Digital: bemutatták az új Canon Océ Arizona 6100 nyomtatót

Az új síkágyas digitális nyomtatót a merev  lemezű  nyomathordozókhoz optimalizálták. A legnagyobb nyomtatható formátum 250 x 305 cm. A nyomtatás   27 000 piezo-elektromos működtetésű fúvókákkal történik, a már megismert Océ Varidot technológiával. Nyomtatási teljesítmény 155 m2/óra. A nagyméretű nyomathordozók be- és kirakását pneumatikus működtetésű kiszolgáló asztalok gyorsítják és könnyítik meg. A nyomtatási folyamat alatt a nyomathordozót vákuum asztal rögzíti.


2014. 05. 26.
Contitech Elastomer: napelemek gyártása flexónyomtatással
A német cég az általuk fejlesztett Conti Laserline berendezéssel olyan flexó nyomóformát készített, amely alkalmas napelemek gyártására, nyomdai technológiával. Az új technológiát a német Fraunhofer Intézettel együttműködve  dolgozták ki. A Conti Laserline lézersugárral közvetlen úton vési ki a flexó nyomóformát, így nem szükséges utókezelés vagy vegyszeres beavatkozás. A nyomtatás speciális, fém részecskéket is tartalmazó festékkel történik.  Ez a kísérleti projekt új lehetőségeket nyithat meg a flexónyomtatás számára.

2014. 05. 23.
X-Rite eXact spektrofotométer új szkennelési lehetőséggel

Az X-Rite május 21-én bejelentette, hogy megvásárolható az eXact Scan új opció, amely kiterjeszti az X-Rite eXact spektrofotométeres platform funkcionalitását: gyorsabbá, hatékonyabbá teszi a géptermi színmérést.


 


További információk: Boncza Attila, area sales manager CEE X-Rite, +36 30 563-3848


 

 

 

Tekintse meg a következő filmet is!
http://vimeo.com/95951094
2014. 05. 22.
Megjelent a HP Scitex Corrugated Press

A HP az Interpack kiállításon mutatta be legújabb HP Scitex Corrugated Press berendezését, amely 600 m2/óra maximális sebességgel képes nyomtatni közvetlenül hullámkarton-lemezekre, 25 mm-es maximális vastagságig. A legnagyobb nyomtatható terület: 1,6 x 3,2 méter. A HP Scitex Corrugated Press automatikus lemezberakóval rendelkezik, amely négy tábla egyidejű kezelésére alkalmas.


A HP Scitex Corrugated Press műszaki adatlapja az alábbi linken tekinthető meg!

http://www.hp.com/hpinfo/newsroom/press_kits/2014/HPatInterpack/Scitex15000_Data.pdf

2014. 05. 22.
A Canon új inkjet tekercsnyomógépe standard mázolt ofszetpapírra nyomtat

A Canon bejelentette legújabb, 762 mm tekercsszélességű 4+4-színes inkjet tekercsnyomógépét, az Oce ImageStream 3500 típust, amely 160 m/perc maximális nyomtatási sebességgel, 1200 x 600 dpi felbontással, változó (3, 5, 7, 9 és 12 pikoliteres) cseppméretekkel nyomtat standard mázolt ofszetpapírra (nincs szükség speciális felületkezelésű inkjetpapírra).2014. 05. 19.
A POLAR bemutatta a EasyLoad 7S ki-és berakó egységet vágógépekhez
A német POLAR cég már sok évtizede gyárt egyenesvágógépeket és kiegészítő egységeket. A nemrég megrendezett POLAR Pace Days rendezvényen mutatták be legújabb  EasyLoad 7S be- és kirakóegységüket, mellyel a vágási munkát végző személy jelentősen tehermentesítő. A rendszerbe automatikus rázó- és ívkiütőasztal integrálása is lehetséges. A feldolgozható ívek maximális formátuma 121 x 162 cm lehet.

 

Tekintse meg a következő filmet is!
http://tiny.cc/EasyLoad
2014. 05. 19.
Kartondobozok ellenőrzése ragasztógépen

Az EyeC GmbH nyomtatásellenőrző és -felügyelő rendszereket fejleszt és gyárt. Az Interpack kiállításon mutatták be a már ragasztott kartondobozok ellenőrzésére szolgáló rendszerüket. Az EyeC ProofRunner Carton Retrofit segítségével a dobozragasztások minősége teljes körűen ellenőrizhető. A maximális vizsgálati sebesség 500 m/perc. A vizsgálat során a hibásnak minősített kartondobozok eltávolításra kerülnek. Az ellenőrzések adatait a berendezés rögzíti az utólagos elemzések számára. Az új ellenőrző egység a dobozragasztó gépekre utólag is felszerelhető.


2014. 05. 19.
Jubileumi kiállítás Haiman György emlékére
Haiman György születésének 100. évfordulójára rendezett emlékkiállításra meghívó a nyomdásztársadalomnak, amelynek megnyitója 2014. május 28-án 17:00 órakor lesz a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A meghívó itt látható


2014. 05. 14.
Új fókuszpontok a 2016-os drupára.

A drupa kiállításokat szervező Messe Düsseldorf bejelentette, hogy a 2016. május 31. és június 10. között megrendezésre kerülő következő világkiállításon nagyobb hangsúlyt kap a cross-media és az új technológiák, mint például az ipari és a 3D nyomtatás, vagy a nyomtatott elektronika. A drupa 2016 igazgatója, Sabine Geldermann ugyanakkor kijelentette, hogy a vásár „szíve” továbbra is a „print technológia” lesz, mint a drupa több mint 60-éves történetében mindig.


2014. 05. 14.
Kodak: jelentős siker a Sonora process free CTP nyomólemez.

A Kodak második generációs Sonora „process free” lemeztechnológiájának sikeréről számol be: korábban azt tervezték, hogy négy év alatt érik el az 1500-as vevőszámot – ezzel szemben kevesebb, mint egy év alatt már 900 vevőjük van.


A Sonora negatív működésű termolemez (spektrális érzékenyég: 800-850 nm), elektrokémiailag érdesített és anódosan kezelt alumínium alaplemezzel, amely a levilágítás után közvetlenül a nyomógépbe helyezhető. Jelenleg íves ofszetnyomtatáshoz (10 000-ig), heat-set tekercsofszet-nyomtatáshoz ((200 000-ig) és íves UV-ofszetnyomtatáshoz (10 000-ig) állnak rendelkezésre Sonora nyomólemezek.

Tekintse meg a következő filmet is!
http://www.youtube.com/watch?v=Dmy167ABd3E
2014. 05. 12.
A KBA nyomatszárítási technológiája

 


A német KBA nyomdagépgyár nyomatszárítási technológiáját a következők jellemzik: gyors és biztonságos nyomatszárítás, a szárító egységeinek könnyű szerelhetősége, a kész nyomatok azonnali továbbfeldolgozási lehetősége.


Tekintse meg a következő filmet is!
http://www.worldofprint.de/flashpopup.php?NID=988
2014. 05. 12.
A Stora Enso új kraft csomagolópapír termékei

A Stora Enso új papírcsaládot hozott a piacra, olyan célokra, ahol a papírnak nagy fizikai terhelésnek is meg kell felelnie. A Lenno-Kraft elnevezésű anyagot fehér, egy oldalon simított változatban gyártják. 90, 110 és 140 g/m2-tömegekben állnak rendelkezésre, a felhasználási célnak megfelelően. Az új papírtípus  kiváló opacitással, nagyon jó szakító- és tépőszilárdsággal, valamint kiváló nyomtathatósági tulajdonságokkal rendelkezik. Felhasználható bevásárlótáskák, zacskók, borítók készítéséhez. A Lenno-Kraft laminálható, lakkozható és kasírozáshoz is alkalmas.
Vissza a főoldalra

ÍRJON NEKÜNK

Név:
E-mail:
Üzenet:

Copyright 2013
Üzemeltető: Print Consult Kft.
Design & codes: Venturi

FAQJogi nyilatkozatAdatvédelem