A logókra kattintva tekintse meg partnereink hirdetéseit!

Hírek

Hírek menüpontunkban aktuális papír-, nyomda- és kapcsolódó iparágakat érintő híreket adunk közre.


2014. 07. 22.
Az Edelmann csoport tovább építkezik Magyarországon
A nemzetközi csomagolóanyagot gyártó piacokon jelentős szerepet betöltő Edelmann csoport továbbfejleszti a Zalai Nyomdában meglévő érdekeltségét. Egy újonnan felépülő csarnok 14 000 m2 területű lesz, ahová új termelőberendezések kerülnek. A beruházás tervezett költsége 15 millió euró, ezzel kb. 100 új munkahely jön létre. Az új  beruházású üzemrészben a tervek szerint 2016-ban indul a termelés. Az Edelmann csoport  13 egysége végez csomagolóanyag-gyártást Európa különböző országaiban.

2014. 07. 22.
Csomagolás – új anyagokból
Az Eosta elnevezésű vállalkozás zöldségek és gyümölcsök tálcás csomagolásához cukornád rostokból készít különböző karton termékeket. A gyártáshoz cukoripari hulladékok kerülnek felhasználásra. A francia Carrefour áruházlánc különböző biotermékeinek csomagolására már használja is ezt az új karton anyagot.

(Forrás:Verpackungs Rundschau).

2014. 07. 17.
Outdoor könyvtárak Bukarestben.

Outdoor könyvtárakat nyitott a Litera kiadó a román fővárosban – adta hírül a Romanian Insider. A Bukarest különböző parkjaiban felállított könyvkölcsönzőkkel a kiadó az olvasási kedvet próbálja előmozdítani Romániában. A kampány a nyár végéig, augusztus 31-ig tart.


2014. 07. 17.
Nyomtatott „csomagolásban” a csatahajó.

A nagy háborús emlékév rendezvényeihez kapcsolódóan egy speciális, álcázó mintázatú „csomagolást” kapott a HMS President 1918 csatahajó (ilyen típusú optikai álcázást széleskörűen alkalmaztak az első világháborúban a tengeralattjárók támadásainak kivédésére). Az új „csomagolás” nyomtatott paneljeinek összterülete több mint 2000 négyzetméter. HP Latex 3000 digitális berendezésen, speciális műanyag hordozóra nyomtatták az elemeket, majd folyékony laminálással alakították ki a végső matt hatású felületet.


2014. 07. 14.
A legújabb EFI Vutek széles formátumú digitális nyomógép bemutatása Kínában
Az EFi Vutek a Shanghai-ban megrendezett kiállításon mutatta be új GS5500LXr Pro elnevezésű, 7 pikoliteres inkjet technológiával 5 méteres szélességben nyomtató digitális gépét. A nyomtatás az új Cool Cure LED technológiával, Ultradrop nyomtatófejekkel történik. ez a korábbinál kisebb festékcseppecskék pontosabb pozicionálását, és ezáltal kiváló nyomatminőséget eredményez. Ezzel a technológiával 4 pont nagyságú betüképek is kiválóan visszaadhatók a nyomatokon. A nyomtatás tekercsről-tekercsre történik, az alkalmazható maximális nyomathordozó vastagság  0,79 mm. A korszerű digitális nyomógépen az EFI Vutek saját fejlesztésű GSLXr 3M Superflex festékeivel történik a nyomtatás.

2014. 07. 14.
A német Cewe bővíti gépparkját
Az online nyomdai piacokon jelentős szerepet betöltő Cewe cégcsoport elsőnek alkalmazza a legújabb HP indigo 7800 digitális nyomógépet, kispéldányszámú fotóalbumok nyomtatására.  Az új nyomógép teljesítménye 120 A4 méretű 4+4 színes oldal percenként. A nyomtatás szintetikus anyagokra is lehetséges. Az új HP digitális nyomógép a Cewe már meglévő, 70 nyomógépből álló gépparkját bővíti majd az új technológiai lehetőségekkel.

2014. 07. 11.
A német digitális lappiacon a Bild az első.

Az AGOF német kutatóintézet felmérést készített a német digitális lappiac hírportáljainak népszerűségéről. A felmérés eredményei szerint 15,49 millió egyedi felhasználóval első az Axel Springer tulajdonában álló www.bild.de. A képzeletbeli dobogó második fokára a Focus Online került 11,71 milliós felhasználószámmal, míg a harmadik helyezett a Spiegel Online lett 10,31 millió felhasználóval.2014. 07. 11.
Megjelent a Xaar legújabb nyomtatófeje.

Megjelent a Xaar legújabb 501 GS8 nyomtatófeje, amely elsőként tartalmazza a továbbfejlesztett festékcsepp-adagolást biztosító Xaar PecisionPlus architektúrát. Az új nyomtatófej 1440 dpi maximális felbontással, 8 pikoliteres csepptérfogattal nyomtat és kompatibilis az UV-száradású inkjet festékekkel.


 

 

Tekintse meg a következő filmet is!
http://www.xaar.com/en/products/xaar-501
2014. 07. 08.
A manroland web systems jelentős sikere
A német Stark Druck nyomdacsoport legújabb beruházása egy Lithoman Autoprint tekercsofszet nyomógép lesz. A manroland web systems ezt a nyomógépet magas fokú automatizáltsággal látja el, így a manuálisan végzendő munkaműveletek száma a minimumra csökken. Az új nyomógép maximális pályaszélessége 2250 mm, egy fordulat alatt  80 fekvő elhelyezésű oldalt képes kinyomtatni. A Lithoman Autoprint üzembe helyezése ez év decemberében várható.

2014. 07. 08.
Új szitanyomó festékek UV szárítási technológiához
A német Zeller+Gmelin cég számos korszerű szitafesték piacra hozásáról ismert. Legújabb fejlesztésük egy speciális UV-fedőfehér, melyet a körforgó szitanyomtatás különleges igényeit szem előtt tartva alakítottak ki. Az új festékek igen jó fedőképességgel és a nyomtatási folyamathoz beállított reológiai tulajdonságokkal is rendelkeznek. A szilikon mentes fedőfehér szitafestékek alkalmasak további színek rányomtatására, vagy fólia prégelés elvégzésre is. Az új festékek kétféle változatban állnak a felhasználók rendelkezésre.

2014. 07. 03.
Bővült a KODAK FLEXCEL NX rendszer.

A Kodak 2014. június 25-én jelentette be a FLEXCEL NX System újabb bővítését. Már kereskedelmi forgalomban kapható az új KODAK FLEXCEL NX Wide 5080 rendszer és rendelhetők az új KODAK FLEXCEL NX nyomólemezek. A KODAK FLEXCEL NX Wide 5080 System magába foglal egy újonnan tervezett levilágítási platformot és egy új lamináló berendezést, melyekkel akár 50 x 80 hüvelykes méretű nyomóformák is elkészíthetők. Az új FLEXCEL NXC és NXH típusnevű nyomólemezek, melyekre nagyobb formátum, magasabb nyomtatási minőség, és megnövelt gazdaságosság jellemző, növelhetik a flexó versenyképességét az ofszettel szemben, a nagy formátumú hullámkarton előnyomatási alkalmazásoknál.


„A hullámkarton hatalmas piac – a teljes csomagolási piacnak körülbelül 35%-a –, mely a Kodak számára stratégiailag fontos”, nyilatkozta Emma Schlotthauer, a csomagolási megoldások marketingmenedzsere.

 


2014. 07. 03.
ISMÉT CSÚCSON AZ EURÓPAI PAPÍR ÚJRAHASZNOSÍTÁSI ARÁNY.

Az ERPC (Európai Papír Újrahasznosítási Tanács) 2014. június 25-i sajtóközleményében jelentette be, hogy az európai papír újrahasznosítási arány 2013-ban elérte a 71,7%-ot. A teljes visszagyűjtött és újrahasznosított papír mennyisége stabil maradt (valamivel 57 millió tonna felett), míg a papírfelhasználás csökkent Európában.2014. 06. 30.
Canon: MBO továbbfeldolgozó gépsor csatlakoztatási lehetősége
A Canon az elmúlt időszakban sikeresen tesztelte az MBO által tervezett és gyártott Signaturenlinie gépsorokat, melyek a digitális nyomtatással készített termékek továbbfeldolgozási műveleteit végzik el. A német MBO Signaturenlinie 48-127 m/perc pályasebesség tartományban, 49-160 g/m2-tömeg közötti papírpályákat képes feldolgozni. A gépsort egy  Océ JetStream 5500 inkjet nyomtatórendszerrel összekapcsolva működés közben mutatták be a nemrég megtartott Canon műszaki napok alkalmából a németországi Poingban.

2014. 06. 30.
A Mondi tovább építi a nagy sebességű inkjet nyomtatás papírjainak piacát
A Mondi már a közeljövőben növelni szeretné a nagy teljesítményű inkjet nyomtatáshoz alkalmas nyomathordozók piacán részesedését. Legújabb, áprilisban bemutatott termékük a Highspeed Inkjet 2.0, melyen intenzívebbek  a színek a digitális nyomtatás után. Ez a termékcsalád 60, 70 és 230 g/m2 -tömegekben áll a megrendelők rendelkezésér, melyet  katalógusok, szórólapok és levelezőlapok gyártásához ajánlják a Mondi szakemberei. Az új termékcsalád csomagolására, hamarosan egy új gépsort is üzembe állítanak.

2014. 06. 26.
Mekkora az egy főre jutó éves papírfogyasztás?

A PaperOnWeb  Pulp & Paper Resource & Information FAO adatokra épülő számai alapján az egy főre jutó papírfogyasztás világátlaga 2012-ben 56 kg/fő/év volt. A kontinensek, illetve régiók közül Észak-Amerikában a legnagyobb ez a mutató (221 kg/fő/év), míg Afrikában a legkisebb (7 kg/fő/év). Az országok közül Luxemburg a „világvezető” (317 kg/fő/év), míg a sort a Kongói Demokratikus Köztársaság zárja (0,24 kg/fő/év).


Magyarországon az egy főre jutó 85 kg-os papírfelhasználás az európai átlag 66%-a, az EU 28 tagország átlagának pedig 59%-a.


2014. 06. 26.
WAN-IFRA: World Press Trend 2013

A WAN-IFRA Word Press Trends 2013 felmérése alapján a nyomtatott újságok példányszámai 2013-ban 2%-kal növekedtek világátlagban a megelőző évhez viszonyítva. Példányszám-növekedés volt Ázsiában (+1,5%) és Latin-Amerikában (+2,6%). Csökkentek viszont a példányszámok Európában (-5,2%), Észak-Amerikában (-5,3%), Ausztrália és Óceánia régiójában (-9,9%), valamint a Közel-Keleten és Afrikában (-1%).


Részletes összeállítást fogunk közölni az újságpiac helyzetéről a Nyomdavilág 2014/4 számában, szeptemberben. Keresse Nyomdavilág print kiadványunkat!

2014. 06. 23.
Bemutatkozik az új Wifag –Polytype Technologies AG vállalkozás
A nagy múltú svájci Wifag cég legújabb fejlesztési iránya a nyomtatott elektronika berendezéseihez és technológiájához kapcsolódik. Egy gyári rendezvényen mutatták be a szakembereknek a Techma-4 elnevezésű, kísérleti nyomógépüket, amely inkjet technológiával nyomtat nagyon vékony fóliákra. Az így elkészített elemeket az elektronikai ipar fogja alkalmazni. Az új vállalkozás saját fejlesztésű inkjet festékekkel dolgozik. Az új technológia iránt jelenős az érdeklődés  Kínában, az USA-ban és Németországban – írja egy sajtóközlemény.

2014. 06. 19.
Az MFKI Környezet Konferenciáján a papíripar környezettudatosságát népszerűsítette az Antalis Hungary Kft.

Az Antalis Hungary Kft. 2009-ben, az alapításkor csatlakozott a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara (MFKI) által kezdeményezett Környezet Chartához. Ünnepélyes keretek között akkor 70 cég képviselője látta el aláírásával a chartát és az óta minden évben egyre több tagvállalat csatlakozik hozzá, mára 102 aláírója van. Az aláírással a tagvállalatok kifejezik társadalmi szerepvállalásukat az élhető környezet megteremtésében, a meglévő természeti értékek védelmében és a környezet jobbá tételében. Vállalják, hogy erőfeszítéseket tesznek az általuk esetlegesen okozott környezetterhelés csökkentésére. Ennek érdekében üzleti tevékenységük során környezettudatos magatartást tanúsítanak az EU környezetpolitikájának alapelveit szem előtt tartva, melyek: elővigyázatosság, tervszerűség, integráció, megelőzés, társadalmi részvétel. 


A Charta 2009-es kibocsátása óta minden évben megrendezésre kerül a Környezet Konferencia. Az idei konferencián tartott előadásában az Antalis Hungary Kft. az iparág és azon belül az Antalis környezettudatos szemléletét népszerűsítette.

2014. 06. 19.
Közel 3%-kal csökkent az európai nyomdafesték-piac 2013-ban.

Az Európai Nyomdafestékgyártók Szövetségének (EuPIA) 2013-as évre szóló piaci statisztikai jelentése szerint az európai nyomda- és lakkfestékpiac 2013-ban közel 1 millió tonna volt (976 ezer tonna), amely értékben 3,2 millió euró forgalmat jelentett. A 2013-as forgalom volumen 3,2%-os értékben pedig 3,3%-os csökkenést jelent a 2012-es évhez viszonyítva.


A teljes európai nyomdafestékpiaci forgalom kétharmadát nyolc ország (Németország, Olaszország, Egyesült Királyság, Franciaország, Spanyolország, Lengyelország, Oroszország és Törökország) adta – ezek között Németország egymaga a forgalom 24%-át tette ki. Az említett országok közül kettő kivételével csökkent a festékfelhasználás – legnagyobb mértékben az Egyesült Királyságban (-9,2%). Lengyelországban és Törökországban viszont 3,5%-kal, illetve 8,5%-kal nőtt a nyomdafesték forgalom értéke. Magyarország az európai nyomdafestékpiac forgalmának 1,2%-át jelenti.


2014. 06. 16.
Kodak: új Prosper 6000 digitális nyomógép
A Kodak a Prosper 6000-rel egy teljesen új inkjet nyomógépcsalád első tagját mutatta be. Jelenős változtatások tapasztalhatók a nyomathordozó továbbítás, a szárítórendszer és az inkjet nyomtatófejek területeken  az új digitális nyomógépnél. A nyomógép vezérlését az intelligens megoldásúnak nevezett IPS (Intelligent Print System) végzi, mely a nyomtatás során ellenőrzi a nyomtatás minőségét és az illeszkedés pontosságát. Az új digitális nyomógépen 300 m/perc nyomtatási sebesség is elérhető. A Kodak Prosper 6000-t hagyományos ofszetüzemeknek is ajánlják  magas minőségű akcidens nyomtatáshoz.

2014. 06. 16.
A Marabu új megoldásai ezüst felületek létrehozásához
A Marabu a Fespa Digital kiállításon mutatta be legújabb UV-sugárzásra száradó ezüst inkjet festékét amellyel homogén felületek is létrehozhatók. Az új Metalics festék az Ultrajet-DLE-A festéksorozat része, így UV-LED szárítási megoldásoknál is sikeresen alkalmazható. Egy másik Marabu újdonsággal a vizes Maquajet DA-E inkjet festéksorozattal kiváló színintenzitás és tapadás érhető el a legkülönbözőbb nyomathordozókon. A kiállításon az érdeklődők az új festéktípusokat különböző inkjet nyomtatókon, működés közben tanulmányozhatták.

2014. 06. 16.
Horváth Mihály a Regiszter Plakát Nyomda Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatója interjút adott a Nyomdavilág Online-nak.

„A reklámpiac print része sajnos folyamatosan csökkent az elmúlt időszakban…de a nagy mínuszokból úgy tűnik, most kicsit felfelé tudunk kapaszkodni…fokozódik a vásárlási kedv…hála istennek most rengeteg munkánk van…én nem vagyok „technológia-kötött”… ma is úgy érzem jó döntés volt a három technológia melletti elkötelezettség – ez gazdaságilag is eredményes három lábon állást biztosít…”


 

A teljes interjút nézze meg weboldalunk KÁVÉHÁZ rovatában!

2014. 06. 12.
A Xerox erősít az inkjet területen

Ismeretes – ahogyan hírek rovatunkban 2013. március 1-én mi is beszámoltunk róla –, hogy a Xerox 2013 februárjában felvásárolta az inkjet megoldások tervezésének, gyártásának és kereskedelmének egyik vezető cégét: a francia Impika-t. A Xerox most egy újabb, több millió dolláros beruházást eszközölt az Impika dél-franciaországi Aubagne főhadiszállásán. A „Minden a vevővel kezdődik és a vevővel is fejeződik be” szlogennel nyitották meg az új 8454 m2-es alapterületű bemutatótermet, melyben az Impika iPrint Compact, az iPrint Reference, az iPrint Extreme, valamint az iEngine 100 és 100L berendezések működés közben tekinthetők meg.
2014. 06. 12.
Carta Dedica: a Metsä Board új „food contact” kartonja

A Metsä Bord, Európa vezető kartongyártója új, nagy volumenitású, elsődleges rostokból készített kartont fejlesztett ki az élelmiszerszolgáltató ipar számára. A Carta Dedica típusnevű új kartonok biztonságosak az élelmiszerekkel, folyadékokkal való érintkezésnél, kiváló a formázhatóságuk, így jól alkalmazhatók kávéspoharak, papírtálcák, dobozok készítéséhez éppúgy, mint általános élelmiszercsomagolási alkalmazásokhoz. A márka két változatban kapható: az egyik kaolinos mázolású, a másik mázolatlan. A Metsä Bord állítása szerint a karton újrahasznosítható, biodegradálódó, továbbá a gyártásához és a szállításához kevesebb alapanyagot és energiát használnak fel.Tekintse meg a következő filmet is!
http://www.youtube.com/watch?v=3CBoBbIeU_g&feature=youtu.be
2014. 06. 10.
Heidelberg világpremier: az új szupergyors nyomógép bemutatása
250 meghívott vendég előtt mutatták be a legújabb Heidelberg Speedmaster XL 145 íves ofszetgépet A korszerű nyomógép 18 000 ív/óra teljesítménnyel dolgozott. A nyomógép további jellemzői: igen alacsony kieső idők, alkalmasság a kis példányszámok nyomtatásához, meghosszabbított szárítókályha a különböző felületnemesítési megoldásokhoz, beépített spektrofotométeres színellenőrző rendszer. A Heidelberg az XL nagyformátumú nyomógép családból eddig már több mint százat értékesített világszerte partnereinek.

2014. 06. 10.
Nagyformátumú, digitális gépsor spotlakkozáshoz
A svájci Steinemann Technology AG több partnerével közösen hozta létre azt a digitális inkjet technológiával dolgozó lakkozó gépet, melynek maximális formátuma 1060 x 750 mm. A „dmax” elnevezésű gépsoron a lakkozási teljesítmény maximuma 10 000 ív/óra, a különböző típusú lakkok felvitele 600 dpi felbontással történik. A folyamathoz szükséges lakkokat a Schmid Rhyner AG  szállítja.  A lakkréteget 20 inkjet nyomtatófej viszi fel a felületre. A lakkréteg vastagsága 4-35 g/m2 között változtatható. Ez az újdonság az inkjet nyomtatás további alkalmazási lehetőségeire hívja fel a figyelmet.

2014. 06. 10.
Sikeres szakmai oktatás
2014. június 5-én a P&E KFT. a Ricoh Hungary Kft.-vel közösen szakmai oktatást tartott, az új ISO 12647-2:2013 szabványról, melyen a 30 fős szakembergárda megismerkedett a szabványos ofszetnyomtatás legújabb előírásaival.

 

Nézze meg a rendezvényen készült fotókat ESEMÉNYEK rovatunkban!


2014. 06. 05.
Az újrahasznosított papír csomagolóanyagok piacának növekedése

Az újrahasznosított anyagok között a papír csomagolóanyagok jelentik a legnagyobb részarányt az összes újrahasznosított csomagolásnak körülbelül 65%-ával. A Smithers Pira The Current State of the Paper Packaging Market jelentése szerint az újrahasznosított papír csomagolások piacán az éves átlagos növekedési aránya (CAGR) 5%-os, értéke 2018-ra eléri a 139 milliárd USD-t.


Az újrahasznosított papírok alkalmazásánál az egyik leggyorsabban növekvő terület az élelmiszer-szolgáltatás (habár a teljes újrahasznosított papír-piacon belüli részaránya jelenleg kisebb, mint 1%).

2014. 06. 05.
Magyar sajtótermékek példányszámai

A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (MATESZ) 2014. I. negyedévi gyorsjelentése alapján, a Magyarországon kiadott sajtótermékek közül a nettó nyomtatott példányszámok szerint, a nem ingyenesen terjesztett legnagyobb példányszámú közéleti napilapok sorrendje a következők: Népszabadság (45 222), Magyar Nemzet (37 780), Népszava (14 464), Magyar Hírlap (7 625). A két legnagyobb példányszámban nyomtatott hazai sajtótermék az ingyenes terjesztésű, hétköznapokon megjelenő Metropol hírújság (nettó nyomtatott példányszám: 367 443), valamint a Helyi Téma közéleti hetilap (nettó nyomtatott példányszám: 526 242).2014. 06. 05.
Termékbemutató az Eurojet-nél

2014. május 28-án tartotta az Eurojet Kft. A HP Latex harmadik generációs nyomtatóinak Magyarországi hivatalos termék premierjét. Tekintse meg a bemutatón készült képeket az alábbi linken: http://www.nyvonline.hu/?id1=esemenyek 
Vissza a főoldalra

ÍRJON NEKÜNK

Név:
E-mail:
Üzenet:

Copyright 2013
Üzemeltető: Print Consult Kft.
Design & codes: Venturi

FAQJogi nyilatkozatAdatvédelem