A logókra kattintva tekintse meg partnereink hirdetéseit!

Hírek

Hírek menüpontunkban aktuális papír-, nyomda- és kapcsolódó iparágakat érintő híreket adunk közre.


2014. 10. 07.
OLVASSA EL AZ EURÓPAI NYOMDAIPAR JÖVŐJÉRŐL KÉSZÍTETT TANULMÁNYT!
Az Európai Unió támogatásával, az Intergraf, a UNI Europa Graphica az Assografici, a bvdm, a KVGO, a Ver.di, a Unite és a FISTEL-CIS közös projektjének részeként elkészült, magyar nyelven is elérhető kiadvány számos elgondolkodtató megállapítást rögzít, melyek közül csak egy kiemelés e  helyen:

 

„A nyomdák nagyon jók a nyomtatásban. Mérsékelten jók az eseti szolgáltatásban. A papírra nyomtatást tekintik a fő feladatuknak, és létezésük fő okának azt tekintik, hogy munkával lássák el a nyomógépeket. A döntések az alapján születnek, hogy mennek-e majd a gépek, és mennyit fognak keresni. Ez a szemléletmód rendben volt a ’70-es években, a ’80-as években már nem volt korszerű, a ’90-es években nem volt helytálló, a 2000-es években pedig már elavult lett. És 2010-ben? Öngyilkosság.” (ügyfél inrejúalany)

2014. 10. 06.
Highcon: új digitális bígelő és vágó berendezés
Az izraeli Highcon egy amerikai kiállításon mutatta be Euclid II elnevezésű digitális bígelő és kivágó berendezését, melyet a kis példányszámú kartondobozok gyártását szem előtt tartva fejlesztettek és gyártottak. Az új berendezés a szabadalmaztatott DART (Digital Adhesive Rule Technology) eljáráson alapul, melynek részei a nagy pontosságú optikai illesztő rendszer és a több csatornás lézeres kivágó egység. A korszerű berendezésen maximálisan 760 x 1060 mm ívek dolgozhatók fel, az ívek megengedett vastagsága 0,6 mm vagy 400 g/m2.

2014. 10. 06.
Tekercsnyomó gépek hajtogató művének átalakítása

A német Spefa Druckmaschinenbau GmbH olyan rendszert fejlesztett ki, mellyel a már működő nyomógépek hajtogatóművei flexibilisebbé tehetők. Az átalakítási munkák során a megrendelő nyomda különleges igényeit szem előtt tartva végzik el a hosszanti és a tölcséres hajtogató egységek átépítését.Ez az alkalmazó nyomdák számára számos új formátumú termék készítését teszi lehetővé. A német cég mérnökei szerint minden hajtogatómű átalakítását megoldják. A mellékelt képen egy érdekes hajtogatómű átépítés tanulmányozható.


2014. 10. 02.
A C.P. Bourg új BB3202 PUR-C ragasztókötőgépével automatizálható a digitális könyvgyártás

A C.P. Bourg szeptember 23-án jelentette be első olyan PUR ragasztókötőgépét, melyet puha- és keménytáblás fotókönyvek, katalógusok és  egyéb digitálisan nyomtatott termékek online vagy offline feldolgozására tervezett. Az új gépet a tegnap zárult Graph Expo 2014 kiállításon mutatták be Chichagóban. A Xerox standján egy iGen™ 150 nyomógéppel inline működő formában volt látható az új berendezés.2014. 10. 02.
Megjelent a Screen következő generációs inkjet tekercsnyomógépe

Nyolc évvel azt követően, hogy a Dainippon Screen meglepte a világot első nagy sebességű tekercses inkjet nyomógépével, szeptember 25-én bejelentette következő generációs berendezését a Truepress Jet520HD-t. Az 520 milliméteres tekercsszélességben nyomtató Truepress Jet520HD nyomtatási sebessége a legnagyobb minőségszintű üzemmódban (1200 x 1200 dpi) eléri az 50 m/perc-et, maximális sebessége pedig 120 m/perc, 600 x 600 dpi-nél. Az új nyomtatófejek változó cseppméretű nyomtatással dolgoznak és a Screen speciális rácsozási algoritmusával, az új nagy intenzitású festékekkel kiváló nyomatminőséget, minimalizált festékfelhasználást biztosítanak. A Truepress Jet520HD a felhasználható nyomathordozók tekintetében is túlhaladja a jelenleg általános 60–170 g/m2 négyzetmétertömeg-tartományt, az új gépen már 40 g/m2-tömegű nyomathordozó is nyomtatható, a felső határ pedig a 250 g/m2-tömegű karton. A nyomógép front-end-jét a Screen új Equios workflow szoftvere fémjelzi. A Truepress Jet520HD első európai installálása egy hollandiai a második pedig egy svájci DM-nyomdában lesz idén.


További információ a Screen magyarországi kereskedelmi és szerviz képviseletétől: 

Wallitrade Kft. Földvári Szilárd kerskedelmi igazgató, + 36 30 370-8843

2014. 09. 29.
Érintőpanelek gyártása Komori nyomógépen
A Komori két új nyomógéppel szállt be a nyomtatott elektronika egyre szélesedő piaci szegmensébe. A Touch Taiwan kiállításon mutatták be a legújabb Pepio F20 és a Pepio R20 nyomógépeket. A japán nyomdagépgyár szerint, új konstrukciójú nyomógépeik rendelkeznek azzal a precizitással, amellyel okos telefonok és tabletek képernyője készíthető. Az új nyomógépekkel 20-50 mikrométer közötti vonalsűrűség nyomtatható, az alkalmazott technológia a Komori által fejlesztett „Gravure Offset” eljárás, amelyet eddig csak a bankjegyek nyomtatásánál alkalmaztak. A két új nyomógép szilikonos bevonatú nyomókendőkkel, IR-sugaras szárítással, és sleev-rendszerű formahengerekkel rendelkezik. Különleges szerkezeti elemek gondoskodnak a nyomatképek pozícionálásáról és a mikrométeres nagyságrendű vonalak nyomtatásáról. A különleges nyomógépeken a nyomtatás fóliára vagy üvegfelületekre történhet.

2014. 09. 29.
A Heidelberg és a Gallus új digitális címkenyomógépe

Miután a Heidelberg nyomdagépgyár nemrég teljesen átvette a svájci Gallust, már be is mutatták első közösen fejlesztett terméküket, a Digital Converting System Gallus DCS 340 típusú címkenyomógépet. A fejlesztési munka vezetői szerint ezzel egy új gépcsalád első tagját vezetik be a dinamikusan növekvő címkenyomtatás piacaira. Az új tekercses nyomógép inkjet technológiával dolgozik, a nagy felbontást (1200 dpi) a 2 pikoliteres festékcseppecskék biztosítják. A különböző típusú anyagokra történő nyomtatásat az UV-szárító egység teszi biztonságossá. A nyomtatás 7 színnel és fehérrel történhet, majd flexó nyomómű vagy lakkozómű következik, végül a kinyomtatott tekercs a rotációs stancolóműbe kerül. A nyomtatási sebesség: 50 m/perc.


2014. 09. 25.
Megaposzterből bevásárlótáskák

Rendhagyó újrahasznosítási ötlettel állt elő az Emirates légitársaság: egy 208 m2-es, már „lejárt szavatosságú” megaposztert nem hulladékként kezeltek, hanem a zürichi repülőtérről az ugyancsak svájci telephelyű, Feinschliff céghez szállították, ahol a poszterből több mint 300 bevásárlótáskát készítettek.


 

 

 

Tekintse meg a következő filmet is!
http://www.youtube.com/watch?v=TARcYCzo7G0
2014. 09. 25.
„A globalizáció és a centralizáció folyamatos előtérbe kerülése a csomagolóanyag-gyártás piacán”
2014. szeptember 18-án színvonalas, szakmai előadásokkal, igényes szervezésű és lebonyolítású partnertalálkozót tartott az STI Petőfi Nyomda a kecskeméti Katona József színházban. A találkozón készült képekből Események rovatunkban láthat összeállítást. Az elhangzott előadások néhány gondolatébresztő kiemelése:

• Az STI Petőfi Nyomda a magyar piacon egyedülálló FSP-váltást („Food Safety Product”): a migráció szempontjából veszélymentes csomagolóanyag-gyártási rendszert vezetett be és működtet 2014 januárjától.

• Az élelmiszer csomagolóanyagok nyomtatásával kapcsolatos európai szabályozás még számos nyitott kérdést tartalmaz – az STI Petőfi Nyomda által garantált migrációs szint 5 ppb (az általános előírásokban szereplő megengedhető maximális migrációs szint 60 ppm)!

• Az STI Petőfi Nyomda példaértékű fenntarthatósági gyakorlatát számos elismerés fémjelzi.

• Az STI a csomagolóipari trendek módszeres figyelésével és elemzésével, a vevői igények figyelembe vételével, kreatív ötletekkel és az ötletek magas hozzáadott értékű kivitelezésével szolgálja ki megrendelőit.

• Az STI Petőfi Nyomda azon dolgozik, hogy teljes körűen bevezesse az objektív színmérésen alapuló digitális színkommunikációt.    

• A 42. Környezetvédelmi Világnap alkalmából az STI Group az erdők megújulását célzó projektet indított el Németországban és Magyarországon, melynek keretében 2000 új fát ültet.

2014. 09. 22.
Újdonság a Mimakitól
A nagyformátumú nyomtatók és kivágóberendezések piacán tevékenykedő japán Mimaki cég Párizsban mutatta be legújabb CJV 300 nyomtatóit, melyek 130 és 160 cm szélességekben állnak rendelkezésre. Érdekesség a nyomtató teljesítménye, amely 105,9 m2/óra, és a most először alkalmazott SS21 jelű ezüst inkjet festék, melyet elsősorban különleges tükörhatások létrehozásához ajánlanak. A kiváló nyomatminőséget biztosítja a 4-35 pikoliter térfogatú inkjet festékcseppek kialakítása, amely nagy felbontást eredményez.

2014. 09. 22.
Német nyomda a lézeres direkt nyomóforma-készítés mellett döntött
A Nagele Digital Repro GmbH Kodak Flexcel-Direct System-mel készíti ezentúl elastomer anyagú nyomóformáit. Az új technológiával 1040 x 1600 mm-es lemezeket készítenek, 60 vonal/cm rácssűrűséggel. Készítenek ezenkívül sleeve típusú nyomóformákat is. A flexólemezek gyors elkészítést a Kodak rendszerben alkalmazott többcsatornás lézeres levilágítás teszi lehetővé. A 23 fővel dolgozó német céget, még 1975-ben alapították, és flexótechnológiával dolgozó, csomagolóanyagokat gyártó nyomdáknak készítik a nyomóformákat.

2014. 09. 18.
A Voith legújabb fejlesztése: NanoGloss kalanderhenger-bevonat

A papírok simaságát, fényességét, tömörségét, vastagság-egyenletességét a papírgyártás egyik befejező művelete – simítás, más néven szatinálás, kalanderezés – során állítják be. A többek között papírgépek fejlesztéséről és gyártásáról híres német Voith GmbH egy NanoGloss nevű új kalanderhenger-bevonatot fejlesztett ki, amely a hagyományos bevonatokhoz képest jelentősen nagyobb mechanikai szilárdsággal rendelkezik és nagyobb fényességet tud létrehozni a papírfelületeken. A NanoGloss speciális többrétegű, matrixszerkezetű anyag.


2014. 09. 18.
Új tulajdonosa van a Flint Csoportnak

Szeptember elején jelentették be, hogy a már idén április 10-én nyilvánosságra hozott akvizíciós folyamat lezárult: a Goldman Sachs Merchant Banking Division és a Koch Equity Development LLC tulajdonába került a Flint Group. A tranzakció a Flint Csoport menedzsmentjének reményei szerint tovább növeli a Csoport szerepét a nyomtatott csomagolások piacán és megerősíti vezető pozícióját a nyomtatott médiumok szektorban.


A Flint Csoport ma a világ második legnagyobb festékgyártója, 40 országban 137 helyszínen van jelen, alkalmazottainak száma világszerte 6600 fő.


2014. 09. 15.
Herma: új termocímke, speciális feltételekhez
A speciális célra készülő címkéket gyakran termonyomtatással készítik, ez különleges feltételeket támaszt az alkalmazott anyagokkal szemben. A Herma cég most olyan címkeanyagot fejlesztett, melynél a speciális nyomtatható réteg PP fóliával társított kombináció. Az új anyag nyomtatása UV-ofszet vagy UV-flexó technológiával történhet. Az új címkeanyagot gyümölcsök, húsok és sajtok közvetlen címkézésre is lehet alkalmazni, mivel az anyag mérgező komponenseket nem tartalmaz.  A változó adatokat termonyomtatással viszik fel a címkék felületére.

2014. 09. 15.
Új Xeikon digitális nyomógép: a „Cheetah”
A Xeikon legújabb tekercses digitális nyomógépe, kb. 60%-kal gyorsabb a korábbi típusoknál. A toneres, ötszínes nyomógép pályaszélessége 330 mm, a nyomtatás 1200 x 3600 dpi-vel történik, a nyomtatási teljesítmény 30 m/perc. A nyomtatáshoz 40–350 g/m2-tömegű anyagok használhatók fel. Az új Xeikon digitális nyomógépet az amerikai Labelexpo kiállításon mutatják be a szakembereknek, az értékesítés a jövő év elején kezdődik.

2014. 09. 11.
A Fujifilm legújabb flexónyomólemeze

A Clarity analóg és digitális flexónyomólemezek bevezetésével a Fujifilm új, gazdaságos megoldást fejlesztett ki a csomagolóanyag-nyomtatók számára. A Clarity vizes kimosású nyomólemezekkel a legmagasabb flexónyomtatási minőség érhető el (200 lpi 4400 dpi-nél; 1%; Flat-Top-Dot; tiszta nyomatkép) gyors nyomóforma-készítéssel, és a szerves oldószeres vagy más vizes kimosású technológiákkal összehasonlítva lényegesen olcsóbban.2014. 09. 08.
A Canon új nagyformátumú fekete-fehér nyomtatója
A Canon nagyformátumú, fekete-fehér nyomtató portfólióját bővítette az Océ PlotWawe 500 berendezéssel, amely a nyomtatáson túl szkennelni és másolni is tud. Az új nyomtatót évente 7.000-25.000 m2/év volumenhez ajánlják. A nyomtatás 600 x 1200 dpi felbontással történik, a nyomtatási sebesség 10 A1 méretű oldal percenként. A nyomtatás LED nyomtatófejekkel történik, melyeknél rövid a bemelegedési idő, ami jó termelékenységet biztosít a kis és közepes felhasználók számára is.

2014. 09. 08.
Müller Martini: új ragasztóréteg felvitelt ellenőrző rendszer
A ragasztóréteg optimális vastagságban és megfelelő egyenletességben való felvitele a ragasztókötések tartósságának és minőségének egyik fontos előfeltétele. A svájci Müller Martini új  rendszere - az Adhesive Monitoring System (AMS) - lézeres mérőrendszerrel végzi a ragasztókenés ellenőrzést. A mért adatokat egy speciális egység dolgozza fel, majd láthatóvá is teszi egy képernyőn az aktuális ragasztóréteg-profilt. Az új ellenőrző rendszer  néhány régebbi ragasztókötőgép típusba utólag is beszerelhető,  a gyártó vállalkozás információi szerint.

2014. 09. 04.
Az outdoor hirdetés a leghatékonyabb nyomtatott médium.

Egy ausztrál tanulmányról szóló hír szerint az összes médium közül a kültéri hirdetésnek a harmadik legnagyobb megtérülési mutatója (ROI) van, míg a nyomtatott hirdetések között az outdoor a legjobban megtérülő forma (ROI: return of investment – a befektetés megtérülése).


2014. 09. 04.
Megállt a PC-eladások csökkenése.

2014 második negyedévében az előző két évben tapasztalt folyamatos visszaesés után megállt a személyi számítógépek eladásának csökkenése a Gartner piackutató jelentése szerint. A fejlett országokban inkább stabilak voltak, míg a fejlődő országokban csökkentek az eladások. A piackutató jelentése szerint a különbség legfőbb oka az olcsóbb táblagépek növekvő népszerűsége a fejlődő országokban.


2014. 09. 01.
Az Esko és az Highcon együttműködése a csomagolóanyagok gyártásában

Az Esko a csomagolóanyagok gyártáshoz fejleszt és állít elő különleges programcsomagokat, a Highcon cég az Euclid elnevezésű digitális  stancoló, bígelő és perforáló berendezések gyártója. Legújabb megállapodásuk szerint, az Euclid berendezésekben a jövőben integrálják az Esko által fejlesztett CAD Digital Frontend programcsomagokat, ezáltal a digitális vezérlésű stancoló, bígelő, perforáló berendezések termelékenysége jelentősen megnő, rövidebbek lesznek az átfutási idők, valamint a munka megkezdése előtti utolsó időszakban is lehetőség nyílik a szükséges változtatások elvégzésére. Az együttműködés keretén belül az Esko kereskedelmi hálózatán keresztül forgalmazza az új programcsomaggal működő Euclid berendezéseket.


2014. 09. 01.
Köln: új Photo Book Museum nyílt
A Kölnben nemrég megnyílt új múzeum a fotókönyvet mint a fotóművészeti alkotás egyik lényeges részét mutatják be, különböző állandó rendezvényeken. Az új múzeum további szolgáltatásai közé tartoznak a különböző időszakos kiállítások, workshop rendezvények, valamint fotókönyv tanulmányok készítése, az alkalmazási területek kiszélesítése érdekében. Az első jelentős kiállítás a Photokina rendezvény alkalmából nyílik meg, a Konica Minolta támogatásával. A kiállításon látható lesz a legújabb Konica Minolta Bizhub Press C70hc digitális nyomógép , melyen a látogatók megismerhetik a legújabb High-Croma-Toner alkalmazását is. A Konica Minolta szerint, új tonerükkel a reprodukálható színtér jelentősen kiszélesíthető, valamint a színek intenzívebbek és csillogóbbak lesznek.

2014. 08. 31.
Mekkora a legnagyobb papírgép-sebesség?

A különböző papír- és kartongyártó gépek a rajtuk készülő termékek típusától függően különböző felépítésűek, eltérő szélességűek és működési sebességük is különböző. Mindamellett a papírgépek gyártási sebessége az elmúlt 50 évben átlagosan közel ötszörösére emelkedett. Az utóbbi években nyilvánosságra hozott sebesség-világrekordokról szóló hírekben (ezeket a sebességrekordokat a 24 órás, folyamatos papírgyártás átlagsebességével jellemzik) 2000 m/perc, azaz 120 km/óra feletti értékek is szerepelnek.


A legnagyobb papírgép-sebességekre ma nagyságrendileg a következő értékek jellemzők:

tissue-papírokat gyártó gép: 2100 m/perc felett

újságpapír-gyártó gép: 1900 m/perc felett

famentes grafikai papírokat gyártó gép: 1550 m/perc felett

 


2014. 08. 31.
Manroland leányvállalat Indiában

A Manroland Sheetfed GmbH július elején jelentette be, hogy leányvállalatot nyit Indiában – Új Delhiben központtal, Mumbai-ban és Csennai-ban regionális irodákkal. A Manroland Sheetfed India Pvt a manroland jövőbeni terjeszkedését fogja segíteni az ázsiai és a csendes óceániai régiókban.2014. 08. 31.
Újabb hazai nyomdaipari cégek szereztek FSC CoC tanúsítványt

 Az P&E KFT. adatbázisa szerint (melyet a www.fsc.org honlapon nyilvánosságra hozott adatok szerint aktualizál havonta) 2014 április-június hónapjaiban újabb öt hazai nyomdaipari cég: a Viner-Pack Kft., a Propack Kft., a Logipack Kft., a Mosonpack Kft. és a Pannon Könyvklub Nyomdaipari és Kiadói Kft. szerezte meg az FSC CoC tanúsítványt. Az FSC tanúsított hazai papír- és nyomdaipari cégek száma jelenleg 71, ami az összes hazai FSC COC tanúsított szervezet 46%-a. Az FSC 2014.07.18-i adatai szerint a világ összes FSC tanúsított erdőterületének nagysága 184 millió hektár, az FSC CoC tanúsított szervezetek száma pedig 28 053.


 

A két hasonló tanúsítási rendszer, az FSC és a PEFC statisztikai adatait az alábbi diagram mutatja (Magyarországon jelenleg tíz PEFC COC tanúsított papír-, illetve nyomdaipari cég van).

 


2014. 08. 25.
Az első Océ ImageStream 3500 üzembe állítása szeptemberben
A német Bosch-Druck üzemében hamarosan megkezdi működését a Canon nagy teljesítményű, tekercses, inkjet technológiával dolgozó korszerű digitális nyomógépe. A nyomtatás mázolt ofszetpapírokra történik. A nyomda tervei szerint új nyomógépükön elsősorban technikai kézikönyveket fognak készíteni az autóipar részre, de nyomtatnak majd színes könyveket és prospektusokat is. a Canon vezetői szerint ez a digitális nyomógép már az ofszettel azonos minőségben képes nyomtatni 1200 dpi felbontással. A nyomtatási teljesítmény: 160 m/perc.

2014. 08. 25.
A Kodak CTP levilágítók sikere
A Kodaktól származó információk szerint nemrég szállították le a húszezredik olyan CTP levilágítót, amely a Kodak Squarespot termo levilágítófejjel rendelkezik. Ez a levilágítófej nagy stabilitást és megfelelő termelékenységet biztosít az ofszet nyomólemezek készítésekor. A nagyfokú pontossággal végzett levilágítások az akcidens nyomdák számára ajánlott berendezéseken 10 000 dpi felbontással készülnek. A korszerű CTP levilágítók különböző formátumokban állnak a nyomdák rendelkezésére.

2014. 08. 22.
Új taggal bővült az Agfa Avalon CTP levilágító-család.

Az Agfa Graphics bejelentette, hogy megjelent csúcsminőségű termo CTP levilágító-családjának legújabb tagja: az Avalon N16-80 XT, mely nagy sebességével, csúcsminőségű képlevilágításával a nagy volumenű, köztük a csomagolóanyag-nyomtatás piacát célozza meg. Az Avalon N16-80 XT főbb műszaki jellemzői:, külsődobos rendszer; 1024 lézerdióda; 2400 dpi; maximális lemezméret: 1470 x 1169 mm; teljesítmény: 42 lemez/óra.


2014. 08. 22.
Új fotokrom festékek címkékhez.

Az egyesült államokbeli CTI (Chromatic Technologies Inc.) augusztus 5-én jelentette be, hogy megjelent új, fotokrom Sunlight Inks nevű termékével, melyet papír, műanyag és öntapadó címkékhez való alkalmazásokhoz fejlesztettek ki. A cég bejelentése szerint ez az első olyan napfényre „aktiválódó”, színét reverzibilisen változtató festékük, melynek rendkívül gyors a „reagálása”, hosszú az ismétlőképessége és széles színspektrumban áll rendelkezésre.


2014. 08. 18.
Flint Group: új flexo nyomólemez
A Flint Group legújabb flexo nyomólemezét, a már bevezetett korszerű levilágítási technikához, a „nyloflex NExT”-hez alakították ki. A nyloflex NEF Digital elnevezésű nyomólemez 1%-os rácspontokat is képes leképezni 60 vonal/cm rácssűrűség esetén. A tónusok kinyomása is egyenletesebb lett. Az új nyomólemezt a rövid megvilágítási idők és a gyors kidolgozási lehetőség jellemzi. Az új flexo nyomólemezről a legkülönbözőbb nyomathordozó típusokra lehet nyomtatni, UV-festékek alkalmazása is lehetséges.Vissza a főoldalra

ÍRJON NEKÜNK

Név:
E-mail:
Üzenet:

Copyright 2013
Üzemeltető: Print Consult Kft.
Design & codes: Venturi

FAQJogi nyilatkozatAdatvédelem