A logókra kattintva tekintse meg partnereink hirdetéseit!

Hírek

Hírek menüpontunkban aktuális papír-, nyomda- és kapcsolódó iparágakat érintő híreket adunk közre.


2015. 01. 08.
Interaktív Tesco áruházak lepték el a budapesti buszmegállókat
Dél-Korea és az Egyesült Királyság után már Magyarországra is megérkeztek a Tesco interaktív áruházai. A buszmegállókba az Isobar Budapest kreatívkoncepciója alapján telepített virtuális boltok polcairól a várakozók a Tesco Online Bevásárlás mobiltelefonos alkalmazásába épített vonalkód leolvasó segítségével vásárolhatják meg a plakátokon látható termékeket. 

 

(Médiapiac.com)

 

2015. 01. 05.
Új Stora Enso karton
A Stora Enso új többrétegű kartonját elsősorban nehéz tárgyak csomagolásához ajánlják. A CKB 195 elnevezésű karton sima felülettel és kiváló nyomtathatósági tulajdonságokkal rendelkezik. A karton gyártásánál alkalmazott speciális technológia következtében sikerült a karton tömegét csökkenteni 195 g/m2-re, amely jelentős gazdasági megtakarítást eredményezhet a felhasználók számára.

 

2015. 01. 05.
Tanácskozás a korszerű nyomatszárítási technológiákról az IST Metz cégnél
Német szakemberek a napjainkban már „hagyományosnak” mondható UV és a korszerű LED-UV technológia alkalmazási lehetőségeiről tanácskoztak. Az előadások elsősorban azt igyekeztek meghatározni, hogy milyen jelenlegi korlátai vannak a LED UV gyors elterjedésének, illetve hol vannak az alkalmazás korlátai. Egyes szakemberek véleménye szerint 2016-ig a LED UV alkalmazása elérheti a 30 %-os piaci részesedést is. Több előadó foglakozott a korszerű nyomdafestékek fejlesztésének helyzetével is. Az IST Metz cég szakemberei ismertették az általuk fejlesztett MBS-6 LED UV szárítóberendezések működését az ofszet és a flexo nyomtatásnál.

 

2014. 12. 22.
Egy új eszköz az inkjet nyomtatás stabilizálására
Egyre több nyomdai megrendelés készül különböző, inkjet technológiával dolgozó nyomógépeken. Az inkjet nyomtatás minőségének egyik jelentős veszély forrása, az egyes fúvókák eldugulása, így ezek kiesése a nyomtatási folyamatból. A hosszanti vonalban tapasztalható jelenség tönkre teszi a nyomatot. Ha ezt csak későn érzékelik, akkor számos nyomat mehet a szemétbe.

A német Intro International GmbH cég egy olyan letapogató eszközt fejlesztett és hozott forgalomba, ahol egy szenzorokból álló sor a nyomat teljes szélességében elhelyezve, érzékeli az esetleges fúvóka  kieséseket. A Jet-Control-SB elnevezésű berendezés a letapogatást 600 dpi felbontással végzi. Az esetleges hibákat a Doc-Control-SB eszköz fedezi fel, és végzi el a kijelzést a kezelő személy részére. A letapogatást végző  berendezés 309, 617 és 926 mm szélességekben szerezhetők be.

 

2014. 12. 22.
EFI vállalatirányítási programcsomag egy német nyomdában
Egy közepes német nyomda termelési folyamatainak korszerűsítése érdekében olyan W2P programot szerzett be az EFI-től, mellyel az Interneten történő munkavállalást is korszerűsítik. A beszerzés másik oka az volt, hogy pontosítani akarták kalkulációs módszereiket. Az EFI által fejlesztett Digital Storefront elnevezésű program csomaggal lehetőség nyílik a nyomda által szabványosított nyomtatványok széles körének a bevezetésére is. 

 

2014. 12. 15.
KBA Rapida 106 íves ofszetgép – LED UV szárítással
A több mint 100 éves múltra visszatekintő német Hofmann-Infocom nyomdában állították üzembe az első olyan 4+4 színes  KBA Rapida 106 ofszetgépet, amely a korszerű LED-UV szárító rendszerrel rendelkezik Az új szárítási technológia 18.000 ív/óra teljesítmény esetén is kiváló nyomat száradást eredményez bármilyen alkalmazott nyomathordozón. a kinyomott ívek azonnal továbbfeldolgozhatók. A LED-UV szárítási technológia lényeges előnye, hogy kisebb energia felhasználással is elérhető a kívánt szárítási teljesítmény.

 

2014. 12. 15.
Az Adobe képadatbankot vásárolt
Az Adobe 800 millió USD-ért megvásárolta az amerikai Fotolia képadatbankot. A 2004-ben alapított Fotolia onlineshop részlegében sokmillió kép állt az ügyfelek rendelkezésre. Az évente a képadatbankban megforduló 3-4 millió ügyfél 14 különböző nyelven kereshette az adott motivációhoz legjobban illeszkedő képeket. Az Adobe tervei szerint jövőre a Creative Cloud rendszerbe integrálja a kb 34 millió képet, ahol az díjmentesen fog az érdeklődők rendelkezésre állni. Az új egység az Adobe Digital Media Business része lesz.

 

2014. 12. 11.
A papír és karton jövője: piaci előrejelzés Közép- és Kelet-Európára

A Smithers Pira piackutató és szakértő intézet legújabb előrejelzése szerint a közép- és kelet-európai papír és kartonpiac 2013–2019 között 2%-os átlagos éves növekedést fog mutatni volumenben – az egyes szegmensek jelentősen eltérő változásai mellett.  Az előrejelzés például az újságpapírnál majdnem 8%-os csökkenést prognosztizál évente, míg a direct mail területen a várható növekedés 17%/év lesz, a papír alapú csomagolásnál pedig 3,6% évenkénti növekedést várnak.


2014. 12. 11.
Közel áll a nanotechnológiai nyomtatás az üzemszerű bevezetéshez

Az izraeli székhelyű Landa Digital Printing december 9-én jelent meg egy videofillmel (lásd lent), mely az első S10 B1 formátumú, nanográfiai nyomtatási elven dolgozó nyomógép béta tesztjéről számol be.Tekintse meg a következő filmet is!
https://www.youtube.com/watch?v=5KounANASG0
2014. 12. 08.
A Kama bemutatta legújabb dobozt ragasztó automata gépsorát
A német Kama cég Finishing Days rendezvényén mutatta be a szakmának legújabb Flexfold 52 elnevezésű, automatikus gépsorát. A bemutató során a Flexfold 52 berendezést egy HP Indigo 30000, B2 formátumú digitális nyomógéppel kapcsolták össze. A szakemberek a gyártási folyamatot a tiszta karton ívektől, a nyomtatott, lakkozott, kistancolt és összeragasztott dobozokig tanulmányozhatták.  A lakkozás a Tresu iCoat 30000 berendezésen történt, amely teljes felületű és részleges lakkozást is képes elvégezni. A Kama gépsor átállítása egyik munkáról a másikra néhány perc alatt megtörtént a szabadalmaztatott „APA-System” segítségével. A rendezvény végén, minden résztvevő olyan dobozt kapott, amely a saját fényképével került megszemélyesítésre.

2014. 12. 08.
Három új nyomathordozó típus nagy sebességű inkjet nyomtatáshoz
A Drewsen Spezialpapier GmbH papírgyár három olyan új nyomathordozóval jelentkezett a piacon, amelyeket a nagy sebességű inkjet nyomtatás igényeit szem előtt tartva fejlesztettek. A Proinkjet termékcsalád egyes tagjai a Classic, a Smart és a Professional. Az új nyomathordozókra vizes és oldószeres inkjet technológiával egyaránt lehetséges kiváló eredménnyel nyomtatni. Az új papírok 60, 80, 90, 10, 120 g/m2 tömegekben állnak rendelkezésre. Az új papírokat Canon, Kodak, Ricoh, Screen, KBA és Xerox Impika digitális nyomógépeiken sikeresen tesztelték.

2014. 12. 04.
Sebességrekord az indulást követően

A papírgépeket gyártó világvezető Valmet cég, minőségi hullámkartonok gyártására alkalmas két gyártósort szállított le a kínai Anhui Shanying Paper cégnek. Az új gépeken a közelmúltban indult el a termelés. A két gép közül a PM6 máris sebességrekordot állított fel: tizenkét nappal az indulást követően 1398 m/perc (83,9 km/óra) 24 órás átlagos gépsebességet ért el. 


2014. 12. 04.
Megjelent az Agfa processless nyomólemeze

Az Agfa december elsején jelentette be, hogy világszerte kereskedelmi forgalomba került az új, íves ofszetnyomtatáshoz fejlesztett „chemistry-free direct-on-press” Azura TE nyomólemez. A levilágítás után vegyszeres előhívást és kimosást nem igénylő nyomóformák előhívását a nyomógép nedvesítő rendszere végzi. Az Agfa szerint ez az előhívás rendkívül gyors és hatásos. Az Agfa Azura TE további előnye, hogy a levilágított nyomóforma – az egyedülállóan nagy kép-kontrasztnak köszönhetően – vizuálisan is jól ellenőrizhető, illetve a szokásos „plate-reader”-ekkel jól mérhető.


 


2014. 12. 01.
Érdekes bemutató a Bielomatti cégnél
A tekercses inkjet nyomógépek egyre nagyobb nyomtatási sebességet érnek el. Ehhez új típusú in-line továbbfeldolgozó  gépsorokat tervezett és hozott létre a svájci-olasz  Bielomatti AG. Egy szakmai rendezvény keretein belül mutatták be a PageMaster elnevezésű gépsort, amely 300 m/perc nyomtatási sebességnél is képes a továbbfeldolgozási műveletek elvégzésére. A PageMaster főbb részei a nagyteljesítményű keresztvágó a rész papírpályákat egymásra vezető összehordó egység, valamint termékvezető részek és a kombinációs kirakó rendszer.

2014. 12. 01.
Óriási, új nyomógépek szerelése a Polestar-nál
Az angliai Sheffield-ben működő Polestar tekercsofszet nyomdában megkezdték két Goss Sunday 5000 típusú tekercsofszetgép szerelését. A két nyomógép, amely egyenként 96 oldal nyomtatásra képes össztömege 1371 tonna. A legnehezebb egység ebből a hajtogatómű (43 tonna/egység). A szerelés során 47 km különböző kábelt fognak felhasználni.  A szerelést végző szakemberek hét országból érkezetek.

2014. 11. 27.
Digitális nyomtatás Kínában: CAGR=14,9%

Az InfoTrends China Digital Production Printing Application Forecast: 2013–2018 piaci előrejelzése szerint a termelőszintű digitális nyomtatás 14,9%-os átlagos éves növekedési rátájával lehet számolni Kínában 2013 és 2018 között. A piackutató különösen erős növekedést prognosztizál a kiadói és a promóciós alkalmazások területén.


 

 


2014. 11. 27.
Hatékony, környezetbarát tisztítás

A Sun Chemical legújabb termékei: a SunVisto Anilox Renew és a SunVisto Power Scrub tisztítószerek hatékony, gazdaságos megoldást kínálnak flexónyomóformák és aniloxhengerek tisztításához.


A rendszerek működését jól nyomon követheti az alábbi honlapon található videofilm megtekintésével!

www.sunchemical.com/cleanyourpressroom

2014. 11. 24.
A HP kiegészítette vinyl fólia kollekcióját
A HP legújabb terméke a permanensen öntapadó vinyl fólia, amely megfelel a szigorú környezetvédelmi előírásoknak is. Az új fólia típusokon a legjobb nyomtatási minőséget a HP Latex technológiával lehet elérni. A kültéri és a beltéri célokra külön fólia fajták állnak a felhasználók rendelkezésére. Kültéri felhasználásnál, ha a fóliára készült nyomatokat laminálják, akkor 5 éves időtartamú állóságot garantál a HP. A gyártó szerint az új fólia különösen jó fényálló tulajdonságokkal rendelkezik. A fóliák könnyen eltávolítható hordozó papírral is rendelkeznek.

2014. 11. 24.
Új síkágyas UV nyomtató nagy formátumban
A swissQprint gépcsalád legújabb tagja az Impala maximális formátuma 250 x 400 cm, nyomtatási teljesítménye eléri a 180 m2/órát. A nyomtatás UV-festékekkel történik, egy új az eddigieknél gyorsabban dolgozó nyomtatófejjel. A nyomtatás a négy alapszínen kívül fehérrel, effekt lakkal, vagy más színekkel is történhet. A nyomtatáshoz táblás anyagok vagy tekercses nyomathordozók alkalmazhatók. A nagyméretű táblás anyagok mozgatását különböző speciális megoldások biztosítják, melyek opcionálisan rendelhetők a gyártó cégtől.

2014. 11. 20.
Első látásra csak egy plakátnak látszik

Rendkívüli indoor kampányt bonyolított le a TroyanOne reklámügynökség. Az egyik kanadai bevásárlóközpontban érdekes meglepetés várta a vásárlókat: a Mattel interaktív játékot „töltött fel” egyik felületére, amely első látásra csak egy plakátnak látszik. A játék során valódi nyeremények ütötték az ügyesebb próbálkozók markát.


 

Nézze meg a következő videofilmet!

http://www.youtube.com/watch?v=M8Ro3bZ3WoM

 

2014. 11. 20.
A Fujifilm bejelentette következő generációs B2-es íves inkjet nyomógépét

A Fujifilm formálisan bejelentette B2 formátumú íves inkjet nyomógépének következő generációs típusát: a Jet Press 720S berendezést. A Fuji szerint az új berendezés számos továbbfejlesztést takar, így például: gyorsabb színkorrekció papírváltásnál, jelentősen nagyobb képátviteli sebesség, gyorsabb automatikus nyomtatófej-tisztítás. A Jet Press 720S főbb jellemzői ugyanakkor változatlanok elődjéhez képest:  a maximális nyomtatási sebesség 2700 ív/óra, maximális felbontás: 1200 dpi, Nyomtatófejek: Fuji Dimatrix Samba (2, 4 és 6 pikoliteres cseppméretek).2014. 11. 17.
Manroland Sheetfed: Roland 700 Evolution íves ofszetgép bemutatása
A legújabb Roland ofszetgépet, a Manrolad Shettfed cég elnöke mutatta be a szakmai közvéleménynek. A B1-es formátumú, formatervezett megjelenésű ofszetgép maximális nyomtatás teljesítménye 18000 ív/óra. A nyomtatás közbeni kieső időket a már ismert Direct Drive megoldások csökkentik jelentősen. Az összes vezérlési elem működtetése egy központi érintőképernyős konzolról történik. A gépmesterek munkáját különböző, speciális fejlesztésű programcsomagok könnyítik meg. A kiváló nyomatminőséget a teljesen új konstrukciójú Triplefow festékezőművek biztosítják, a lakkozómű kamrarákel rendszere is átalakításra került. Az új korszerű nyomógép, a tervek szerint 2015-ben lesz elérhető a vásárlók számára.

2014. 11. 17.
A szakemberek dinamikus növekedésre számítanak

A nyomtatott és az organikus elektronika területein tevékenykedő szakemberek e piaci szektor dinamikus, közel 20%-os növekedésére számítanak a jövő évben.  Ezt az eredményt egy körkérdés elemzése után állapították meg. A megkérdezettek 78%-a számolt be arról, hogy következő évben beruházásokat fognak megvalósítani.


Mértékadó vélemények szerint, ez a terület fontos lehet a problémákkal küzdő nyomdák életében, de az ismeretlen, újszerű szakmai tudást igénylő fejlesztések sokakat eltávolít ettől.

2014. 11. 13.
LEGYEN KÖRNYEZETUDATOS ÉS GAZDASÁGOS IS EGYBEN!

A környezetterhelés csökkentésével egyidejűleg költséget lehet csökkenteni az olasz Ciemme cég oldószer regenerálóberendezéseinek alkalmazásával. A berendezések, amelyek széles európai referenciával rendelkeznek nyomdák, festékgyárak, műanyagos cégek körében, desztillációs elven, az oldószerek gőzeinek lecsapatásával dolgoznak. A berendezések kapacitása széles tartományban változik, a legkisebb 10 literestől a több száz literesig. A berendezések tűz- és robbanásbiztosak, speciális külön helységet nem igényelnek és közvetlenül a 220 voltos hálózatról üzemeltethetők. 


A berendezések használatának előnye az, hogy nem kell a szennyezett használt oldó-, tisztító-, és hígítószereket, mint veszélyes hulladékot gyűjteni, tárolni, elszállíttatni, hanem helyben ledesztillálva azonnal újrahasznosíthatók.

 

További hazai értékesítési információk: dr. Endrédy Ildikó 06-30-2809736 – endredy@nyomdavilag.hu 

 

Nézze meg a következő animációt!

http://www.ciemmemo.it/web/distsin1.php

 


2014. 11. 13.
Könyvkiadót jutalmaztak

A Kossuth Kiadó Zrt. nyerte el az első Provident Társadalmi Hasznosság Díjat, amelyet a pénzügyi vállalat a Figyelővel közösen, hagyományteremtő céllal alapított. A díjat a Kossuth Kiadó képviseletében Szuba Jolanta könyvkiadási igazgató vette át 2014. november 7-én, a Figyelő TOP200 Gálán.


Az idén elsőként átadott elismerést a gazdasági hetilap és a Provident közösen alapította azzal a céllal, hogy olyan vállalatokat díjazzanak, melyek tevékenységükkel a társadalom egészére pozitív hatást gyakorolnak. A kuratóriumi tagságot a magyar gazdaság és közélet jeles képviselői vállalták, akik az elismerésre érdemesnek tartott cégek jelölését követően konszenzussal döntöttek az idei év nyerteséről.

 

 

2014. 11. 13.
Kiosztották az idei GPwA címeket
A Nyomdavilág szakmai folyóirat a papír- és a nyomdaipar területén végzett kiemelkedő környezetközpontú vállalatirányítási tevékenység, környezetkímélő technológiák alkalmazása, valamint a papír- és nyomdaipar környezettudatosságának fejlesztése területén végzett tudatformáló, példamutató tevékenység elismerésére idén negyedik alkalommal hirdetett pályázatot az Év Zöld Nyomdája és Az Év Zöld Papírkereskedője címekre. A GPwA 2014 díjak átadása egy „zöld minikonferencia” keretében 2014. október 30-án a PNYME-vel közös rendezvény keretében volt.

 

2014 Zöld Nyomdái: • ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. • Color Pack Zrt. • Dürer Nyomda Kft. • Folprint Zöldnyomda Kft. • Gelbert ECO Print Kt. • Keskeny és Társai 2001 Kft. • Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. • Pénzjegynyomda Zrt. • Pátria Nyomda Zrt. • Prime Rate Kft. • Raszter Nyomda Kft. • Reálszisztéma Dabasi Nyomda Zrt. • STI Petőfi Nyomda Kft. • Zrínyi Nyomda Zrt.

 

2014 Zöld Papírkereskedői: • Antalis Hungary Kft. • Europapier Budapest Kft. • Papyrus Hungária Zrt.

 

Az X-Rite különdíját – egy i1Basic PRO2 spektrofotométert  – a Dürer Nyomda Kft., a Ricoh Hungary Kft. különdíját – egy utazási csomagot – pedig a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. kapta meg.

 

A GPwA 2014 díjkiosztó ünnepségén készült képeket lásd az ESEMÉNYEK rovatunkban!

 

2014. 11. 10.
Új nyomdafestékek a LE-UV és LED-es szárító-rendszerekhez
A Sun Chemical kiegészítette számos nyomdafesték típust tartalmazó portfólióját a SunCure elnevezésű családdal. Az új festéket a DIC Corporation-nal együtt fejlesztették ki. A SunCure festékek az alacsony energiaszinten dolgozó LE-UV szárítókhoz, valamint a LED-es szárítókhoz alakították ki.  Ezek a festékek az akcidens nyomdáknak és az élelmiszer csomagolóanyagokat nem gyártó nyomdáknak lehet érdekesek. Az új festékcsalád a nyomaton kisebb energiájú UV-sugárzás hatására is megszárad, és elmarad a korábban sok problémát okozó ózonképződés is. A SunCure Lite festékek a négy alapszínben és néhány direktszínben, valamint metál-színekben és lakkokban állnak a felhasználók rendelkezésére.

2014. 11. 10.
Termelési rekord egy KBA Rapida 106 íves ofszetgépen
Az USA-ban található Winston-Salem-ben  működő Winston Packaging nyomda hihetetlen nyomtatási teljesítményt ért el ez év augusztusában. A nyomdában működő KBA 106 típusú, hatszínes, 74 x 106 cm-es íves ofszetgépen valamivel kevesebb mint hét óra alatt 127.625 ívet nyomtattak ki. Ez 18.964 ív/óra átlagos nyomtatási teljesítményt jelent. A 20.000 ív/óra teljesítménnyel dolgozó ofszetgép 2013 eleje óta üzemel az amerikai nyomdában.

A Winston Packaging nyomdát 1911-ben alapították, és jelenleg is családi tulajdonban van. Fő megrendelőjük, (82 éve!), az R.J. Reynolds Tobacco Co. gyár, melynek cigarettadobozokat gyártanak. A nyomdában dolgozó 46 szakember természetesen más amerikai cégeknek is nyomtat csomagolóanyagokat.

2014. 11. 06.
Az STI Group Pro Carton/ECMA díjat nyert

Az STI Group különleges Jim Beam ajándékcsomagolása az „Italok” kategóriában első helyen végzett a Pro Carton/ECMA Award 2014 megmérettetésen.


A hatszögletű ajándékcsomagolást egy természetes méhsejtről formázták. A méhsejt motívum az ablakkivágás formájában is visszaköszön, összekötve az üvegen elhelyezett címkével. A matt lakk, illetve UV fényes spotlakk effektek a csomagolást még élénkebbé varázsolják, továbbá a logót és a méhsejt struktúrát dombornyomtatással emelték ki. A zsűritagok szerint, az STI Group csomagolása nem csak hatékonyan védi az üveget, de szépen fel is öltözteti azt. A meleg arany és barna árnyalatok tökéletesen visszaadják a bourbon lágy jellemzőit.


2014. 11. 06.
A Two Sides zöldre-mosás ellenei kampányának sikere

A Two Sides zöldre-mosás elleni oktatási kampányának komoly sikereként könyvelhető el az, hogy több mint 25 vezető egyesült-államokbeli cég távolította el, vagy módosította papírellenes környezetvédelmi állításait, melyeket elektronikus számlákon, e-levelezéseken használt, és az e-szolgáltatások papírral szembeni környezetbarát voltát hangoztatták. Az említettek legtöbbje a Fortune Top 500-ba tartozó bankok, szolgáltató társaságok és telekommunikációs cégek. 
Vissza a főoldalra

ÍRJON NEKÜNK

Név:
E-mail:
Üzenet:

Copyright 2013
Üzemeltető: Print Consult Kft.
Design & codes: Venturi

FAQJogi nyilatkozatAdatvédelem