A logókra kattintva tekintse meg partnereink hirdetéseit!

Filmek

Filmek menüpontunkban a szakmában meghatározó technikákat, érdekességeket bemutató - a Nyomdavilág szerkesztői által válogatott - videofilmeket láthat, rövid magyar nyelvű összefoglaló szöveggel.


Tekercses címkék lézeres stancolása

A videón az olasz Willy Italiana fejlesztő- és gyártó cég Galvolabel elnevezésű berendezésének működése követhető nyomon.
A berendezés galvanometrikus motorral működtetett két tükörrel irányított CO2 lézerrel végzi a kimetszést (120 W lézer teljesítménynél a sebessége 200 m/perc, 200 W teljesítménynél 500 m/perc; az x-y irányú pozícionálási pontosság 0,03 mm).
A stancolási programot ismert grafikus programokkal lehet előállítani. A programozott adatok USB porton vihetők át a Galvolabel-re.

Hogyan működik az ún. processless CTP technológia?

A videofilm bemutatja a Fujifilm Brillia HD PRO-T3 kidolgozást nem igénylő CTP nyomóforma-készítést, melynek a filmen jól nyomon követhető lépései a következők:
- a nyomólemez levilágítása, mely hatására a nyomóelemek helyén térhálósodik a réteganyag,
- a levilágított lemez közvetlenül a nyomógépbe helyezhető,
- a nyomógépben a nedvesítőfolyadék behatol a nemnyomóelemek helyén a réteganyagba és „fellazítja” azt,
- a nemnyomóelemek helyéről a bevonatot a nyomdafesték távolítja el.

A Fujifilm Brillia HD PRO-T3 processless termo nyomólemez főbb műszaki jellemzői: spektrális érzékenység: 800-850 nm (levilágítás IR-LED 830 nm); fényérzékenység: 120 mJ/cm2; felbontás: 200 lpi (1-99%); lemezvastagságok: 0,15, 0,20, 0,30 mm.Az erdőtől a kész papírig

A világ egyik vezető, 77 éve stabilan növekvő rost- és papírgyártó cégének, a Sappi-nak The Paper Making Process (2013.03.02.) című több mint 13 perces videofilmje szakszerű, átfogó képet ad a mai modern, környezetkímélő papírgyártás technológia folyamatáról: a fenntartható erdőgazdálkodással kezelt erdőkből származó kitermelt rönkfától a kész nyomópapírig bezárólag. Az átlagos látogató, de a részletek iránt is érdeklődő papír- és nyomdaipari szakember is fontos információkkal bővítheti tudását a film megtekintésével.

Néhány adat a Sappi cégről
• 14 000 alkalmazott több mint 20 országban,
• gyártóüzemek három kontinensen,
• papírgyártó-kapacitása: 6 millió tonna/év
• a Sappi a világ legnagyobb rostgyártási kapacitásával rendelkezik (2013-ra várhatóan 1,3 millió tonna/év)

Nanográfiai nyomtatás

A film bemutatja a nanográfiai nyomtatást, amely egy olyan speciális inkjet technológia, amely az ofszetfestékek pigmentjeinél mintegy 100-szor kisebb: 10 nanométeres méretű pigmenteket tartalmazó, szabadalmaztatott vizes festéket (Landa NanoInk) használ. A nyomtatás az inkjet-technológiáknál eddig még nem alkalmazott, ofszet elven történik: a festékcseppek először egy speciális vezetőképes, melegített átadószalagra kerülnek (amelyen a festék víztartalma nagyrészt már elpárolog), majd erről a szalagról kerül át a nyomatkép a nyomathordozóra, amelyen a festékfilm gyakorlatilag azonnal megszárad.

A nyomatok festékréteg-vastagsága körülbelül 0,5 mikrométer, amely mintegy fele az íves ofszetnyomatok festékréteg-vastagságának.

A papír érték – papíripari statisztikai adatok

A film olyan adatokat közöl a papír alapanyagáról, a papírgyártásról, melyek a papír környezetbarát voltát, a papírgyártás környezetvédelmi eredményeit mutatják be. Néhány fontosabb kiemelés.
• A papír újrahasznosítható, a hulladékpapír fontos másodlagos nyersanyag. A papír újrahasznosítási arány Európában 2011-ben 70,4%-os volt.
• A papír hozzájárul a fenntartható erdőgazdálkodáshoz. 1950 óta 30%-kal nőtt az erdőterület Nyugat-Európában.
• A papírgyártáshoz felhasznált víz 94%-a tisztítottan kerül vissza a természetbe
• A papírgyártáshoz felhasznált energia 54%-a „zöld” energia.


Vissza a főoldalra

ÍRJON NEKÜNK

Név:
E-mail:
Üzenet:

Copyright 2013
Üzemeltető: Print Consult Kft.
Design & codes: Venturi

FAQJogi nyilatkozatAdatvédelem